Signatura Conveni ACEPA i Mercadona

L'Associació Celíaca Principat d'Astúries i Mercadona estrenyen la seva relació amb la signatura d'un conveni de col·laboració

02 de març de 2020
  • ACEPA signa un conveni de col·laboració amb Mercadona per sensibilitzar la societat sobre la malaltia celíaca i la dieta sense gluten.

L'Associació Celíaca Principat d'Astúries (ACEPA) ha signat un conveni de col·laboració amb Mercadona. El conveni vol garantir i millorar la protecció dels drets dels usuaris i els consumidors a Astúries afectats per la malaltia celíaca. En virtut del conveni signat, totes dues parts també es comprometen a potenciar la informació de la societat en relació amb la distribució comercial detallista al consumidor a través de les cadenes de supermercats Mercadona.

El conveni marc signat contempla el desenvolupament posterior d'acords específics en defensa dels interessos del col·lectiu celíac d'Astúries, que es podran plasmar en campanyes d'informació i sensibilització conjuntes, així com en la posada en marxa de cursos, seminaris o jornades, o en la realització d'estudis concrets. A aquest efecte, el conveni estarà vigent fins al 31 de desembre del 2020, data a partir de la qual, i de comú acord, es podrà prorrogar per períodes d'un any.

ACEPA

L'Associació Celíaca Principat d'Astúries (ACEPA) és una entitat de caràcter privat sense ànim de lucre, constituïda fa 22 anys. El seu objectiu fonamental és ajudar totes les persones afectades per la malaltia celíaca. Agrupa, amb caràcter voluntari, els celíacs, els pares/tutors de nens celíacs i tots aquells malalts el tractament dels quals exigeixi mantenir una dieta sense gluten, per tal de buscar les solucions més idònies als problemes de tipus social, psicològic i tècnic que poden patir a conseqüència de la malaltia. En definitiva, l’objectiu és millorar la qualitat de vida del celíac, aconseguint que la dieta sense gluten, el seu únic tractament, es pugui garantir amb els mínims problemes en el dia a dia.

La malaltia celíaca és una intolerància permanent al gluten. La pateixen persones predisposades genèticament, tant nens com adults. És la malaltia crònica intestinal més freqüent al nostre país: afecta 1 de cada 100 persones nascudes vives. El gluten és una proteïna que es troba al blat, el sègol, l’ordi, la civada, el triticale, l’espelta i el kamut. L'únic tractament és una dieta estricta sense gluten, durant tota la vida.

Actualment l'associació té uns 480 socis i entre les activitats que desenvolupa hi ha cursos de cuina, la celebració del Dia Nacional del Celíac, la Jornada Celíaca FIDMA, la Carrerina Celíaca, etc.

Mercadona a Astúries

Mercadona, companyia de supermercats de capital íntegrament espanyol, col·labora activament amb el col·lectiu celíac des de l'any 2000, a través de la relació estreta que manté amb la Federació Espanyola d'Associacions de Celíacs (FACE). Al llarg de tots aquests anys, Mercadona ha participat en diferents fòrums i actes de la FACE i gradualment ha anat incorporant productes sense gluten al seu assortiment, tots ells publicats al llistat d'aliments que anualment edita i distribueix aquesta federació entre els seus associats.

Mercadona va iniciar la seva trajectòria a Astúries l'any 2004, amb l'obertura d'una botiga a Avilés. Des de llavors, la seva aposta per aquesta Comunitat Autònoma ha estat destacable. El 2019 l’ha tancat amb un total de 24 botigues repartides entre els municipis principals de la regió.