Façana botiga de Sagrada Família (Barcelona)

Barcelona - Mercadona inverteix més de 124 milions d’ euros en l’ ampliació i millora de la xarxa de botigas a la ciutat durant el període 2017-2023

12 de setembre de 2023
  • La companyia reobre avui el supermercat del carrer Andrade, al districte de Sant Martí, després d’una reforma integral que ha suposat una inversió de 4 milions d’euros.
  • Amb aquesta obertura, ja són 36 els supermercats Mercadona que disposen del nou model de botiga eficient a la Ciutat Comtal, d’un total de 43.

Mercadona, companyia de supermercats físics i de venda online, manté el seu esforç inversor a Barcelona ciutat, on des de l’any 2017 i fins a l’actualitat ha destinat més de 124 milions d’euros a l’ampliació i millora de la seva xarxa de botigues. L’objectiu de la cadena és continuar avançant en la implantació del nou model de botiga eficient, que optimitza l’acte de compra dels clients i permet reduir fins a un 40 % el consum energètic respecte a una botiga tradicional.

Mercadona va començar a implantar el nou model de botiga eficient a la ciutat de Barcelona el març del 2017 amb la reforma del supermercat ubicat al carrer València. Des del 2017 i fins avui, la companyia ha reformat 29 supermercats i n’ha obert 7 de nous (bé siguin obertures netes, com ara les botigues Mercadona ubicades al carrer Castillejos, al Turó de la Peira i al barri de la Sagrada Família, concretament al carrer Provença, o bé supermercats que han reemplaçat els ja existents que no s’adaptaven als estàndards de qualitat que requereix el nou model com, per exemple, els ubicats a Rambla Guipúscoa i a Can Batlló que han substituït els que hi havia als carrers Pare Manyanet i Sant Pere Abanto, respectivament).

Pel que fa a les reformes, a banda del Mercadona del carrer València que va ser el primer amb el nou model a la ciutat de Barcelona, també s’han reformat les botigues Mercadona dels carrers Indústria, Veneçuela, Aribau, Petrarca, Ronda de Sant Pere, Travessera de les Corts, Calàbria, Viladomat, Sardenya, Berlín, plaça Bonanova, carretera de Collblanc, avinguda Rio de Janeiro, Rambla de Poblenou, Mercat del Ninot, Mercat de Sants o la del centre comercial Som Multiespai, entre d’altres.   

En concret, avui ha reobert el supermercat ubicat al districte de Sant Martí, concretament al carrer Andrade número 22, després d’una reforma integral que ha suposat una inversió de 4 milions d’euros. En ella han participat 50 proveïdors d’obra que han donat feina a més de 70 persones durant la fase de la reforma. Amb aquesta obertura, ja són 36 els supermercats Mercadona que disposen del nou model de botiga eficient a la Ciutat Comtal, d’un total de 43.  

Pel que fa als llocs de treball, s’han contractat dues persones més que se sumen a la plantilla ja existent al supermercat Mercadona del carrer Andrade, fet que suposa un total de 44 treballadors. L'horari d'obertura és de dilluns a dissabte, de 9:00 a 21:00 hores d’octubre a maig (horari d’hivern) i de 9:00 a 21:30 hores de juny a setembre (horari d’estiu), i disposa d’un aparcament amb 35 places (28 per a cotxes i 7 per a motocicletes), a més d’un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics i 14 metres quadrats per a bicicletes. També ha habilitat el seu servei a domicili i la compra online a través del lloc web www.mercadona.es.

El nou model de botiga eficient disposa de xarcuteria amb pernil al tall i envasat, una góndola central a la perfumeria per a la cosmètica especialitzada, un servei de suc de taronja acabat d'esprémer, especialitats de sushi, una secció de forn amb màquina per tallar el pa i pastisseria refrigerada, i una nova exposició a la peixateria per als productes de conquilla, entre altres novetats.

Així mateix, incorpora la secció A punt per Menjar, que ofereix un total de 35 plats preparats per emportar. Totes aquestes opcions se serveixen en envasos fabricats amb materials naturals, com la canya de sucre (material compostable), el cartó o el paper.

Aquesta nova generació de supermercat eficient disposa d’un disseny totalment renovat respecte al model de botiga anterior, amb nous colors i materials, tant a la façana exterior d'accés com en la distribució de les diferents seccions. Aposta també per espais amplis i diàfans, que faciliten l'entrada de llum natural. També inclou una nova entrada amb doble vidre, que evita corrents d’aire, uns passadissos més amplis, i dos models de carretons, molt més ergonòmics i lleugers.

Estalvi energètic: botiga ecoeficient

Pel que fa a l’aspecte mediambiental, s'han pres mesures que permeten reduir fins a un 40 % el consum energètic respecte al model de botiga convencional, com ara la millora de l'aïllament tèrmic i acústic amb l’optimització dels materials i el gruix de les parets i els sostres, i nous congeladors horitzontals més eficients energèticament i respectuosos amb el medi ambient. A més, disposa d’un sistema d'il·luminació LED automatitzat que es regula segons les zones i els moments del dia per a una gestió energètica molt més eficient.

Tecnologia i ergonomia per als treballadors

Addicionalment, amb l'objectiu de facilitar les tasques diàries dels treballadors, aquest nou model de supermercat inclou múltiples mesures per millorar l'ergonomia i eliminar sobreesforços. Per exemple, el nou moble de caixa s’ha desenvolupat en col·laboració amb l'Institut de Biomecànica de València. Les botigues també disposen de zones comunes perquè els empleats gaudeixin de més comoditat en els moments de descans, així com un menjador més equipat i uns armariets personals més amplis i còmodes.

A més, aquestes noves botigues eficients estan completament connectades tecnològicament mitjançant la integració d’una sèrie de dispositius electrònics i eines col·laboratives per als treballadors, amb què es pot compartir informació des de qualsevol secció de la botiga, de manera que es facilita l'autogestió de cada supermercat i s’agilitzen els processos de tota la cadena. Entre els nous dispositius, hi ha, entre altres, la línia de caixes, les balances o l'ús de tauletes electròniques, que substitueixen el paper per fer gestions administratives. Tot això permet optimitzar els processos i conèixer la gestió de la botiga en temps real, la qual cosa facilita la presa de decisions i contribueix a una major agilitat, especialment, en la gestió dels productes frescos.

Mercadona a Catalunya

Mercadona, present a Catalunya des de l'any 1993 amb l’obertura de la primera botiga a la ciutat de Lleida, ha tancat el 2022 amb una plantilla de 14.615 persones, de les quals 2.690 a la ciutat de Barcelona, i amb 250 supermercats, dels quals 43 a la Ciutat Comtal.

També té 3 blocs logístics als municipis d’Abrera, Sant Sadurní d'Anoia i Sant Esteve Sesrovires, i des del juny del 2019, disposa d’un magatzem dedicat exclusivament a donar servei online, situat al polígon industrial de la Zona Franca de Barcelona.

La companyia va començar a implantar el nou model de botiga eficient a Catalunya l’any 2017 amb la reforma del supermercat ubicat al municipi de Masquefa, el primer amb el nou model (febrer de 2017), i ha tancat el darrer exercici (2022) amb 187 supermercats eficients, d’un total de 250. 

Exterior botiga eficient Mercadona al carrer Veneçuela (Barcelona) Botiga eficient Mercadona del carrer Veneçuela (Barcelona).

A punt per Menjar del supermercat del carrer AndradeSecció A punt per Menjar de la botiga de Mercadona del carrer Andrade a Barcelona.

Façana botiga de Sagrada Família (Barcelona)Exterior supermercat de Sagrada Família a Barcelona.