Passem revista a les al·lèrgies més habituals que afecten els gossos i els gats.

Quines al·lèrgies són més habituals en gossos i gats?

24 de març de 2021

Les al·lèrgies són patologies freqüents tant en els gossos com en els gats i solen cursar, fonamentalment, amb simptomatologia cutània (erupcions, grans, eritema, picors de diversa intensitat...), però també poden anar acompanyades de signes respiratoris i digestius.

Estos símptomes es produïxen perquè el sistema immunitari de les mascotes reacciona de manera exagerada davant d'una substància (al·lergogen).

Classificació de les al·lèrgies en gossos i gats

Depenent del tipus d'al·lergogen que provoque els símptomes a la nostra mascota les al·lèrgies es poden classificar en diversos tipus:

Dermatitis al·lèrgica per picada de puces i altres insectes

Texto 1 Imagen Alergias perros

És l'al·lèrgia més freqüent en gossos i gats. La saliva de la puça o insecte provoca una resposta desmesurada del sistema immune en el lloc de la picada. Això provoca una reacció inflamatòria i picor en la pell, i és habitual que l'animal es rasque en la zona de la picada.

Les zones més comunes solen ser la part baixa de l'esquena, en la unió amb la base de la cua, i també en la pell de la cara interna de les cuixes i l'abdomen. És molt important la prevenció, utilitzar repel·lents de puces o insectes, i fins i tot usar productes de neteja o higiene adequats per a minimitzar la presència de puces o insectes en les mascotes, ja que tan sols una puça pot provocar una reacció al·lèrgica a l'animal si patix este tipus d'al·lèrgia.

Al·lèrgies ambientals

Texto 2 Imagen Alergias perros

Estes són les al·lèrgies que solem trobar en segon lloc en les mascotes. Es deuen a l'exposició a al·lergògens que es troben en els ambients on estan les mascotes, per la qual cosa és molt difícil que l'animal no tinga contacte amb ells.

Els al·lergògens que ens podem trobar en este tipus d'al·lèrgies solen ser:

 • pòl·lens d'arbres;
 • plantes i herbes com les gramínies;
 • floridures;
 • àcars de la pols de l'interior de les cases;
 • etc.

Al·lèrgies alimentàries

Texto 3 Imagen Alergias perros

En tercer lloc, tindríem les al·lèrgies de tipus alimentari, que són molt menys freqüents que les anteriors. Entre els principals al·lergògens alimentaris que poden ocasionar algun problema es troben, principalment:

 • les proteïnes d'origen animal;
 • un altre tipus de proteïnes de cereals o vegetals, o
 • un altre tipus d'ingredients que formen part de l'aliment.

Cal aclarir que, encara que la nostra mascota tinga un problema després d'haver consumit un aliment, no vol dir que l'aliment estiga en mal estat. El que passa és que l'animal té una susceptibilitat a algun dels ingredients de l'aliment.

Reaccions al·lèrgiques per contacte

Són les menys habituals i poden aparéixer després de minuts o hores de contacte extern de la mascota amb la substància al·lergògena. Solen produir-se per l'ús de:

 • sabons;
 • medicaments;
 • productes de neteja de la llar;
 • productes agrícoles;
 • etc.

Com es detecten les diferents al·lèrgies?

En tot tipus d'al·lèrgies, el que s'ha de fer en primer lloc és identificar el tipus d'al·lergogen que causa els problemes a la mascota, ja que evitant l'exposició a este al·lergogen aconseguirem que no n'apareguen els símptomes.

És recomanable, per tant, acudir al nostre veterinari davant de qualsevol símptoma d'al·lèrgia, ja que este li farà diferents proves per a determinar el tipus d'al·lergogen causant de la reacció al·lèrgica i, posteriorment, pautar un tractament adequat.

Altres recomanacions

Saps quines són les diferències entre aliments complets i complementaris i per a què servix cada un?