Exterior supermercat eficient a Tarragona

Tarragona - Mercadona invertix més de 109 milions d'euros en l'ampliació i millora de la seua xarxa de botigues a les comarques de Tarragona durant el període 2017-2023

02 de octubre de 2023
  • Hui obri un nou supermercat eficient a Reus, concretament en la intersecció entre l'avinguda de Salou i l'avinguda de la Universitat, que comporta el tancament del que està situat en la mateixa avinguda de Salou.
  • La companyia pretén obrir una nova botiga en el passeig comercial El Pallol de Reus abans que finalitze l'any, la qual cosa elevarà a 27 els supermercats Mercadona amb el nou model implantat, d'un total de 33.
  • El nou model de botiga eficient optimitza l'acte de compra dels clients i permet reduir fins a un 40 % el consum energètic respecte a una botiga tradicional.

Mercadona, companyia de supermercats físics i de venda online, manté l'esforç inversor a les comarques de Tarragona, on, des de l’any 2017 fins a finals de 2023, haurà destinat 109,1 milions d'euros a l'ampliació i millora de la seua xarxa de botigues. L'objectiu de la cadena és continuar avançant en la implantació del nou model de botiga eficient, que optimitza l'acte de compra dels clients i permet reduir fins a un 40 % el consum energètic respecte a una botiga tradicional.

Mercadona va començar a implantar el nou model de botiga eficient a les comarques de Tarragona el març de 2017 amb la reforma del supermercat de la Via Augusta a la ciutat de Tarragona. Des de 2017 fins hui, ha reformat 19 supermercats i n'ha obert 7 nous (ja siguen obertures netes, com el que està situat al Mercat Central de Tarragona ciutat, o supermercats que han reemplaçat els ja existents que no s'adaptaven als estàndards de qualitat que requerix el nou model com, per exemple, el que està situat al vial del Cavet a Cambrils, que ha substituït el que hi havia al carrer de Josep Llimona).  

Pel que fa a les reformes, al supermercat Mercadona de Via Augusta, el primer amb el nou model de botiga eficient a les comarques de Tarragona, cal afegir els situats als carrers Manuel de Falla i Josep Maria Folch i Torres, a la plaça de la Generalitat i al barri de Campclar, tots a la ciutat de Tarragona. També s'han reformat les botigues de la cadena en els municipis del Vendrell (2), Valls (1), Montblanc (1), Altafulla (1), Creixell (1), l'Hospitalet de l'Infant (1), l'Ametlla de Mar (1), la Ràpita (1), Mora d’Ebre (1), Tortosa (2) i Amposta (1). A més, els plans de la companyia són obrir una nova botiga eficient al passeig comercial El Pallol de Reus abans que finalitze l'any, la qual cosa elevarà a 27 els supermercats Mercadona amb el nou model implantat, d'un total de 33.   

En concret, hui ha obert un nou supermercat en el municipi de Reus, situat en la intersecció entre l'avinguda de Salou i l'avinguda de la Universitat. Este supermercat, que obri amb el nou model de botiga eficient que s'està implantant en tota la cadena, comporta el tancament de l'establiment que la companyia tenia fins ara a l'avinguda de Salou (a només 100 metres) perquè no s'adapta als estàndards de qualitat requerits actualment.

Esta nova obertura ha suposat una inversió de 7,5 milions, en la qual han participat 35 proveïdors que han donat faena a més de 200 persones durant la fase d'obres. Amb esta obertura, ja disposen de 26 supermercats del nou model a les comarques de Tarragona. Pel que fa als llocs de treball, s'han contractat 5 persones més, que se sumen a la plantilla ja existent, amb un total de 48 treballadors.

L'horari d'obertura és de dilluns a dissabte, de 9:00 a 21:00 h d'octubre a maig (horari d'hivern) i de 9:00 a 21:30 h de juny a setembre (horari d'estiu), i disposa d'un aparcament amb 87 places, a més de 3 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. També ha habilitat el servici a domicili i la compra online des del lloc web www.mercadona.es.

El nou model de botiga eficient disposa de xarcuteria amb pernil al tall i envasat, una góndola central en la perfumeria per a la cosmètica especialitzada, un servici de suc de taronja acabat d'esprémer, especialitats de sushi, una secció de forn amb llescadora de pa i pastisseria refrigerada, i una nova exposició en la pescateria per als productes de petxina, entre altres novetats.

Així mateix, incorpora la nova secció A Punt per a Menjar, que oferix un total de 35 plats preparats per a emportar. Totes estes opcions se servixen en envasos fabricats amb materials naturals, com la canya de sucre (material compostable), el cartó o el paper.

Esta nova generació de supermercat eficient té un disseny totalment renovat respecte al model de botiga anterior, amb nous colors i materials, tant en la façana exterior d'accés com en la distribució de les diferents seccions. Aposta, així mateix, per espais amplis i diàfans, que faciliten l'entrada de llum natural. També inclou una entrada amb doble vidre, que evita corrents d'aire, uns corredors més amplis i dos models de carro molt més ergonòmics i lleugers.

Estalvi energètic: botiga ecoeficient

Pel que fa a l'aspecte mediambiental, s'han pres mesures que permetran reduir fins a un 40 % el consum energètic respecte al model de botiga convencional, com la millora de l'aïllament tèrmic i acústic, amb l'optimització dels materials i la grossària de les parets i els sostres, i nous congeladors més eficients energèticament i respectuosos amb el medi ambient. A més, disposa d'un sistema d'il·luminació LED automatitzat que es regula segons les zones i els moments del dia, per a una gestió energètica molt més eficient.

Tecnologia i ergonomia per als treballadors

A més, amb l'objectiu de facilitar les tasques diàries dels treballadors, este nou model de supermercat inclou mesures múltiples per a millorar l'ergonomia i eliminar sobreesforços. Per exemple, el nou moble de caixa de Mercadona s'ha desenvolupat en col·laboració amb l'Institut de Biomecànica de València. Les botigues també disposen de zones comunes perquè els empleats estiguen més còmodes en els moments de descans, i també tenen un menjador més equipat i unes taquilles personals més àmplies i còmodes.

A més, estes noves botigues eficients estan completament connectades tecnològicament, per mitjà de la integració d'una sèrie de dispositius electrònics i eines col·laboratives per als treballadors, amb els quals es pot compartir informació des de qualsevol secció de la botiga, aspecte que facilita l'autogestió de cada supermercat i agilitza els processos de tota la cadena. Entre els nous dispositius es troben, entre altres, la línia de caixes, les balances o l'ús de tauletes electròniques, que substituïxen el paper per a fer gestions administratives. Tot això permet optimitzar els processos i conéixer la gestió de la botiga en temps real, la qual cosa facilita la presa de decisions i contribuïx a una major agilitat, especialment, en la gestió dels productes frescos.

La companyia va començar a implantar el nou model de botiga eficient a Catalunya l'any 2017 amb la reforma del supermercat situat al municipi de Masquefa, el primer amb el nou model (febrer de 2017), i ha tancat l'exercici 2022 amb 187 supermercats eficients, d'un total de 250.

Interior supermercat de Mercadona de l'avinguda de Salou a Reus (Tarragona)Secció A Punt per a Menjar de Mercadona de l'avinguda de Salou a Reus (Tarragona).

Exterior botiga Mercadona del passeig de Misericòrdia a Reus (Tarragona)Supermercat Mercadona situat al passeig de Misericòrdia a Reus (Tarragona).

Exterior Mercadona de la Via Augusta a TarragonaBotiga eficient de Mercadona localitzada a la Via Augusta a Tarragona.