Exterior del supermercat eficient Mercadona a Blanes

Supermercat Mercadona a Ripoll amb el nou model de botiga implantat

05 de desembre de 2023
  • La companyia va reobrir, el mes de novembre passat, l'establiment situat a Ripoll, després d'una reforma integral que ha suposat una inversió de 2,5 milions d'euros.
  • Amb esta reforma, ja són 21 els supermercats Mercadona que disposen del nou model de botiga eficient a les comarques gironines, d'un total de 28.
  • El nou model de botiga eficient optimitza l'acte de compra dels clients i permet reduir fins a un 40 % el consum energètic respecte a una botiga tradicional.

Mercadona, companyia de supermercats físics i de venda online, manté l'esforç inversor a les comarques de Girona, on, des de 2017 fins a finals de 2023, haurà destinat un total de 70,7 milions d'euros a l'ampliació i millora de la seua xarxa de botigues. L'objectiu de la cadena és continuar avançant en la implantació del nou model de botiga eficient, que optimitza l'acte de compra dels clients i permet reduir fins a un 40 % el consum energètic respecte a una botiga tradicional.

La companyia va començar a implantar el nou model de botiga eficient a les comarques de Girona el juny de 2017 amb la reforma del supermercat situat a Sant Feliu de Guíxols. Des de 2017 fins ara, ha reformat 18 supermercats i n'ha obert 3 de nous (els 3 són supermercats que han reemplaçat els ja existents que no s'adaptaven als estàndards de qualitat que requerix el nou model com, per exemple, el situat en la Plantera, a Blanes, que ha substituït els que hi havia a l'avinguda Europa i a la carretera N-II, a Mas Borinot, d'este municipi).  

Pel que fa a les reformes, a més del Mercadona situat a Sant Feliu de Guíxols, que va ser el primer amb el nou model de botiga eficient a les comarques de Girona, també s'han reformat els supermercats de la cadena en els municipis de Figueres (2), Palafrugell (1), Cassà de la Selva (1), Palamós (1), Lloret de Mar (1), l'Escala (1), Castelló d'Empúries (1), Santa Coloma de Farners (1), Banyoles (1), Castell-Platja d'Aro (1), Salt (el supermercat Mercadona del Mercat de Salt), Olot (el de la carretera de Sant Joan de les Abadesses) i els del carrer Barcelona, l'avinguda Josep Tarradellas i el carrer Riu Güell a la ciutat de Girona.

En concret, durant el mes de novembre, ha reobert el supermercat situat a la Devesa del Pla del municipi de Ripoll, després d'una reforma integral que ha suposat una inversió de 2,5 milions d'euros. En la construcció han participat 40 proveïdors d'obra que han donat faena a més de 90 persones durant la fase de reforma. Amb esta obertura, ja són 21 els supermercats Mercadona que disposen del nou model de botiga eficient a les comarques de Girona, d'un total de 28.  

L'horari d'obertura és de dilluns a dissabte, de 9:00 a 21:00 hores d'octubre a maig (horari d'hivern), i de 9:00 a 21:30 hores de juny a setembre (horari d'estiu). També s'ha habilitat el servici a domicili i la compra online a través del lloc web www.mercadona.es.

El nou model de botiga eficient disposa de xarcuteria amb pernil al tall i envasat, una góndola central en la perfumeria per a la cosmètica especialitzada, un servici de suc de taronja acabat d'esprémer, especialitats de sushi i una secció de forn amb llescadora de pa i pastisseria refrigerada, entre altres novetats.

Així mateix, incorpora la secció A Punt per a Menjar, que oferix un total de 35 plats preparats per a emportar. Totes estes opcions se servixen en envasos fabricats amb materials naturals, com la canya de sucre (material compostable), el cartó o el paper.

Esta nova generació de supermercat eficient té un disseny totalment renovat respecte al model de botiga anterior, amb nous colors i materials, tant en la façana exterior d'accés com en la distribució de les diferents seccions. Aposta, així mateix, per espais amplis i diàfans, que faciliten l'entrada de llum natural. També inclou una entrada amb doble vidre, que evita corrents d'aire, uns corredors més amplis i dos models de carro molt més ergonòmics i lleugers.

Estalvi energètic: botiga ecoeficient

Pel que fa a l'aspecte mediambiental, s'han adoptat mesures que permetran reduir fins a un 40 % el consum energètic respecte al model de botiga convencional, com la millora de l'aïllament tèrmic i acústic, amb l'optimització dels materials i la grossària de les parets i els sostres, i nous congeladors més eficients energèticament i respectuosos amb el medi ambient. A més, disposa d'un sistema d'il·luminació LED automatitzat que es regula segons les zones i els moments del dia, per a una gestió energètica molt més eficient.

Tecnologia i ergonomia per als treballadors

A més, amb l'objectiu de facilitar les tasques diàries dels treballadors, este nou model de supermercat inclou mesures múltiples per a millorar l'ergonomia i eliminar sobreesforços. Per exemple, el nou moble de caixa de Mercadona s'ha desenvolupat en col·laboració amb l'Institut de Biomecànica de València. Les botigues també disposen de zones comunes perquè els empleats estiguen més còmodes en els moments de descans, i també d'un menjador més equipat i unes taquilles personals més àmplies i còmodes.

A més, estes noves botigues eficients estan completament connectades tecnològicament, per mitjà de la integració d'una sèrie de dispositius electrònics i eines col·laboratives per als treballadors, amb els quals es pot compartir informació des de qualsevol secció de la botiga, aspecte que facilita l'autogestió de cada supermercat i agilitza els processos de tota la cadena. Entre els nous dispositius es troben, entre altres, la línia de caixes, les balances o l'ús de tauletes electròniques, que substituïxen el paper per a fer gestions administratives. Tot això permet optimitzar els processos i conéixer la gestió de la botiga en temps real, la qual cosa facilita la presa de decisions i contribuïx a una major agilitat, especialment, en la gestió dels productes frescos.

La companyia va començar a implantar el nou model de botiga eficient a Catalunya l'any 2017 amb la reforma del supermercat situat al municipi de Masquefa, el primer amb el nou model (febrer de 2017), i ha tancat l'exercici 2022 amb 187 supermercats eficients, d'un total de 250.

Exterior del supermercat eficient Mercadona a Blanes (Girona) durant les obresExterior botiga Mercadona a Ripoll (Girona).

Supermercat Mercadona a Ripoll (Girona)Interior del supermercat Mercadona del carrer Barcelona a la ciutat de Girona amb el nou model de botiga eficient.

Nou model de botiga eficient de Mercadona de GironaExterior del supermercat Mercadona a Ripoll, una de les 21 botigues a les comarques de Girona amb el nou model implantat.

Supermercat Mercadona a Ripoll amb el nou model de botiga implantatExterior del supermercat eficient Mercadona a Blanes, situat entre els carrers Mallorca, Menorca i l'avinguda Catalunya, durant les obres.