Cartell informatiu sobre l’Anisakis

Quines mesures aplicar per a previndre l’Anisakis

15 de gener de 2018
  • El Ministeri de Sanitat recomana cuinar o congelar el peix abans del seu consum quan es menja peix cru o sotmés a preparacions que no maten el paràsit.
  • L’Anisakis és un problema general del peix, no és un problema del peix de Mercadona.
  • Mercadona i els seus proveïdors de peix disposen de mesures preventives i de control per a minimitzar la presència Anisakis.
  • El peix de Mercadona que es troba amb Anisakis es retira de la venda.
  • Si els nostres clients troben Anisakis en un peix de Mercadona, poden acudir a la seua tenda més propera per al seu canvi o devolució.

L'anisakiosi només es pot contraure si es menja peix que conté el paràsit viu i únicament si aquest peix està cru o insuficientment cuinat. La legislació europea i espanyola obliga a garantir que els productes de la pesca a la venda per a consumir en cru o pràcticament en cru han sigut prèviament congelats pel que el risc és pràcticament nul.

Tal com assenyala en el seu web l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) del Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat, es pot menjar peix fresc ben cuinat sense preocupar-se per l’anisakiosi.

Per tant, apunta l’AECOSAN, menjar peix és segur. A més de recomanable per a una dieta equilibrada.

Seguretat i Qualitat del peix de Mercadona

A Mercadona disposem d'un mètode d’autocontrol segons el qual revisem el peix abans de vendre’l.

El peix de Mercadona que es troba amb Anisakis es retira de la venda. Igualment, si els nostres clients troben un producte amb Anisakis, poden canviar-lo o retornar-lo en la seua tenda més propera.

A més, els proveïdors de peix de Mercadona també tenen implantades les seues mesures de control i prevenció d’Anisakis.

El peix de Mercadona pot presumir d’oferir una gran frescor, el millor preu i varietat. Això és perquè treballem amb proveïdors especialistes en peix així com amb 12.000 pescadors de diverses llotges de tota la costa espanyola. Per això pots trobar peix fresc a Mercadona diàriament, directe de la mar a la tenda en menys de 24 hores.

A més, tot el peix de Mercadona és sostenible gràcies a la política de pesca que garanteix la sostenibilitat dels productes pesquers a la venda en la Pescateria de Mercadona.

Previndre i evitar els problemes de l’Anisakis

  • Compra el peix net i sense vísceres (sense budells). Si no ho està, elimina les vísceres al més prompte possible. Pots demanar al nostre personal de Pescateria que el netege de vísceres.
  • Les preparacions tradicionals del peix (cocció, fritada, al forn, planxa) eliminen el paràsit. Aquestes preparacions tradicionals permeten arribar als 60 °C de temperatura almenys 1 minut en tota la peça, el que dóna total seguretat.
  • Si menges el peix cru o insuficientment cuinat, la congelació prèvia és el procediment més eficaç per a inactivar al paràsit.
  • Per a poder congelar a casa el seu frigorífic deu assolir una temperatura de – 20 ºC o inferior i mantindre el producte congelat durant 5 dies. Aquesta temperatura només s’assoleix en frigorífics de 3 estreles (***) o més.
  • Si el seu frigorífic té menys de tres estreles compre el peix ja congelat

Productes sense risc d’Anisakis encara que es consumisquen en cru

  • Les ostres, clòtxines, petxines, tellines i altres mol·luscs bivalves.
  • Els peixos d'aigües continentals (rius, llacs, pantans...) i piscifactories d'aigua dolça. Aquest és el cas, entre altres, de truites i carpes.
  • Les semiconserves com les d'anxoves (en envàs metàl·lic, de vidre o altres presentacions).
  • Els peixos dessecats salats com l’abadejo o les moixames.

Preparacions de peix cru o pràcticament cru que han de congelar-se prèviament per a evitar l’Anisakis

  • Aladrocs en vinagre i altres peixos en escabetx, Sashimi, sushi, carpaccios i altres especialitats a base de peix cru.
  • Peix marinat, per exemple cebiches.
  • Freses de peix només si estan crues o pràcticament crues.
  • Arengs i altres peixos crus preparats en salmorra o lleugerament salats.
  • Peixos marins sotmesos a un procés de fumat en fred.

Si prepares a casa plats a base de peix cru o pràcticament cru, aquests han de congelar-se prèviament. Si compres el producte ja elaborat, el fabricant indica que ha sigut sotmés a procés de congelació previ. A Mercadona ho indiquem en l'etiquetatge.