Logos Mercadona, Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO)

Mercadona implanta la jornada laboral de 5 dies per al personal dels seus supermercats

07 de juliol de 2020

Amb l'objectiu de continuar millorant les mesures de conciliació laboral i familiar, en les quals Mercadona és pionera, i després d'haver fet una prova en 31 de les seues botigues.

  • Esta mesura, que entrarà en vigor el 3 d'agost, suposa una fita per a la companyia i per al sector de la distribució, ja que les treballadores i els treballadors podran descansar 2 dies complets a la setmana, i també disfrutar de 8 caps de setmana llargs a l'any.
  • El treball dut a terme des de l'Observatori del Conveni Col·lectiu que la representació social i l'empresa van crear en 2019 per a impulsar mesures d'este tipus ha sigut clau per a agilitar la posada en marxa d'esta iniciativa.

Mercadona ha firmat amb el Comité Intercentres d'Empresa, format pels sindicats Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO), la implantació en tots els seus supermercats de la jornada laboral 5+2, que entrarà en vigor el 3 d'agost de 2020.

Esta jornada laboral reforça el compromís de Mercadona amb el treball estable i de qualitat. Així mateix, consolida el seu compromís amb la posada en marxa de mesures pioneres de conciliació laboral i familiar, que la companyia du a terme des de fa més de 25 anys, quan va decidir iniciar el procés de convertir en fixa tota la plantilla, i es va instaurar una forta aposta pel treball estable i de qualitat que, any a any, juntament amb les aportacions de les treballadores i els treballadors, així com de la representació sindical, continua reforçant.

La nova mesura, que s'incorpora després d'haver fet una prova d'horaris en 31 supermercats de la companyia, permetrà a tot el personal de les botigues treballar 5 dies a la setmana i disfrutar de 2 dies de descans. Però, a més, esta nova jornada laboral introduïx una iniciativa pionera en el sector, ja que tots els treballadors dels supermercats de Mercadona disposaran de 8 caps de setmana llargs a l'any (dissabte, diumenge i dilluns).

Esta mesura d'innovació laboral i social en Mercadona, que serà una realitat en tots els seus supermercats, és fruit del compromís de l'empresa amb la creació de valor per a la seua plantilla; així com de la labor d'impuls realitzada des de l'Observatori, el diàleg fluid del qual permet estudiar i implementar propostes com les que s'han acordat entre Mercadona i els sindicats.   

Ana Micó, secretària del Sindicat Sectorial de Comerç de la FeSMC d'UGT, ha recalcat que "des de la Unió General de Treballadors valorem positivament l'acord de modificació substancial de condicions de treball que hui rubriquem i que s'ha revelat, des del primer moment, com un referent en el sector de comerç i en concret en el sector supermercats. Estem davant de la materialització del compromís que va assumir UGT amb les treballadores i els treballadors de Mercadona i que va ser portat a la negociació del conveni i concretat a través de l'Observatori creat per a articular la participació de totes les parts que, durant un any i mig, hem treballat per a la consecució d'este acord, ja que es possibilita a les persones que treballen en Mercadona disfrutar de 2 dies de descans setmanals i de 8 caps de setmana de qualitat a l'any, compostos per dissabte, diumenge i dilluns. En UGT hem comptat amb un treball de camp intens i exhaustiu per part dels nostres delegats i delegades de Mercadona, que ens ha permés exposar les necessitats de la plantilla de manera rigorosa i argumentada".

D'altra banda, Ángeles Rodríguez, responsable estatal de Comerç de la Federació de Serveis de CCOO, valora positivament esta iniciativa, ja que este acord suposa una fita per al sector de supermercats a Espanya. "La plantilla de Mercadona serà la primera del sector que podrà disfrutar de tres dies lliures seguits: dissabte, diumenge i dilluns. Des de l'Observatori del Conveni Col·lectiu estem analitzant altres possibilitats de distribució de la jornada laboral. Amb este acord, la plantilla de Mercadona disfrutarà de 5 dies de treball a la setmana i 2 dies lliures, amb la garantia de tindre 8 caps de setmana lliures a l'any. Per a CCOO este acord és un exemple del que es pot aconseguir des d'una negociació amb visió de futur, i demostra que en el sector de comerç es poden aplicar mesures que permeten una millor conciliació de la vida laboral i personal".

Segons la directora de Relacions Laborals de Mercadona, Ruth García, "hui és un dia molt especial per a Mercadona, perquè la jornada laboral 5+2 representa un pas molt important en la millora contínua de les condicions laborals que caracteritza la companyia des de fa més de 25 anys. Durant tot este temps s'han incorporat moltes iniciatives, des d'apostar pel treball estable i de qualitat, a fer-ho de manera decidida per la igualtat; o compartir el 25 % del benefici generat amb la plantilla, reforçar les mesures de conciliació i que el salari mínim en Mercadona siga un 50 % superior al salari mínim interprofessional quan una persona porta 4 anys en la nostra empresa, com ocorre actualment amb el 90 % de la plantilla. Estem convençuts que este és el camí per a continuar millorant. I també, que cap d'estes mesures seria hui una realitat sense el nostre Model de Qualitat Total i les aportacions de les treballadores, els treballadors i dels seus representants sindicals. Són ells, sens dubte, les persones que formem Mercadona, les que contribuïxen al fet que continuem avançant per a estar a l'avantguarda i ser pionera en aspectes laborals i socials". 

Logo EActiVat