Mercadona dona aliments Tudela

Mercadona donarà diàriament productes al menjador solidari Villa Javier, de Tudela

08 de octubre de 2018
  • La cadena de supermercats comença a entregar diàriament productes de primera necessitat al menjador solidari Villa Javier de Tudela, productes que cuina l'alumnat del curs de cuina que ha posat en marxa la Fundació Ilundain Haritz Berri.
  • Mercadona ha donat més de 208 tones de productes de primera necessitat en 2017 a Navarra.

En el marc de la seua responsabilitat social, Mercadona ha iniciat una col·laboració estable amb el menjador solidari Villa Javier, de Tudela, a través de l'entrega diària de productes bàsics. Els productes són cuinats per l'alumnat del curs de cuina que ha posat en marxa la Fundació Ilundain Haritz Berri. La donació es fa al matí, gràcies als recursos logístics i humans que també aporta Mercadona, i els productes es donen en les millors condicions de qualitat i seguretat alimentària perquè l'alumnat els prepare. Amb esta iniciativa solidària es pretén ajudar en l'elaboració de menjars per a les 50 racions diàries que repartix esta institució, situada al número 2 del carrer San Francisco Javier de Tudela.

Sobre la col·laboració, Imanol Flandes, director de Relacions Externes de Mercadona a Navarra, explica que "estem molt orgullosos de posar el nostre granet d'arena en este projecte tan important per a Tudela". Per la seua banda, Mariano Gracia, president de la Fundació Tudela Compartix, agraïx "el suport de Mercadona, que contribuïx a preparar uns menús variats per a les 50 racions diàries que repartim al nostre menjador solidari". Inma Fernández, coordinadora dels programes de Fundació Haritz Berri Ilundain a Tudela, subratlla que "gràcies a les donacions, a més de desenvolupar una tasca social, milloren els recursos d'aprenentatge de l'alumnat, ja que practiquen diàriament amb aliments molt variats i de qualitat".

Com a part de la seua responsabilitat social corporativa, Mercadona no fa esta col·laboració, sinó que ha firmat un conveni amb la Fundació Banc d'Aliments de Navarra a través del qual enguany ha donat 4.500 kg de productes de primera necessitat. A més, col·labora diàriament amb la Fundació Ilundain Haritz Berri, les Hermanitas de los Pobres de Pamplona, el menjador solidari Paris 365 i l'Escola Taller d'Estella-Lizarra. Totes estes accions han fet que, l’any 2017, Mercadona haja donat més de 208 tones de productes de primera necessitat a entitats socials navarreses.

Sobre Mercadona a Navarra

Mercadona té 11 botigues a Navarra i una plantilla de 574 persones, totes amb ocupació estable i de qualitat. A més, la companyia manté relació comercial amb 714 pimes d'esta comunitat i l’any 2017 ha fet compres a proveïdors navarresos per valor de 394 milions d'euros, un 45 % més que l'any anterior. Exemples dels seus proveïdors agroalimentaris i de la seua aposta pel producte local són: la compra d'un milió de quilos de carxofa a Tudela 6.000 quilos d'espàrrec blanc amb IGP Navarra, 4,3 milions de quilos de ceba, 2,5 milions de quilos d'endívies, 1,3 milions d'unitats d'encisam de batàvia i més de 13.000 anolls.

Sobre la Fundació Tudela Compartix

La Fundació Tudela Compartix es constituïx en 2015 com una entitat aconfessional i sense ànim de lucre. El patronat està compost per 15 persones, a les quals les unix, d'una banda, certa experiència en diferents activitats de tipus social i, d’una altra, l'interés comú en el fet que el seu esforç i el seu treball desinteressat se sume a la resta d'organitzacions que ja treballaven a Tudela contra la pobresa i les desigualtats. Actualment, disposa d'una xarxa de voluntariat composta per 200 persones que aporten el seu granet d'arena en els diferents accions que fa la Fundació com el menjador solidari, el supermercat social El Capacico i els tallers formatius en temes com ara informàtica, castellà, cuina autòctona, conserva industrial…

Sobre la Fundació Ilundáin Haritz Berri

Fundació Ilundain Haritz Berri és una entitat social, amb una trajectòria de 34 anys a Navarra, l'objectiu principal de la qual és acompanyar jóvens en situació de vulnerabilitat, per a generar noves oportunitats que afavorisquen la seua inclusió social, laboral i comunitària. Per a dur-ho a terme, disposa de diferents programes en l'àmbit formatiu, prelaboral, residencial i d'inclusió, i fomenta un itinerari personalitzat amb cada una de les persones usuàries. Cada any es formen a les seues instal·lacions més de 600 persones en especialitats com ara jardineria, gestió forestal, manteniment d'edificis, neteja, fusteria i hostaleria, i per a fer-ho disposa de centres a la comarca de Pamplona i a Tudela. Té, a més, una línia d'educació ambiental, representada a través de la seua granja escola, un recurs que va ser pioner a Navarra i pel qual cada any passen prop de 6.000 escolars.

Una política d'acció social sostenible integrada en l'estratègia de responsabilitat social de Mercadona

Un dels compromisos que Mercadona manté amb la societat és retornar part del que en rep. Amb este objectiu, es desenvolupa el Pla de Responsabilitat Social de la companyia, que atén el component social i ètic a través de diferents línies d'actuació sostenibles que reforcen la seua aposta pel creixement compartit. Com a part d'esta política, Mercadona treballa en el Projecte de Distribució Urbana Sostenible i la millora de la qualitat de l'aire a les nostres ciutats mitjançant camions i furgonetes propulsats per tecnologies més netes i eficients, i també en la construcció de cobertes enjardinades i jardins verticals a les seues botigues.

Una altra línia estratègica del Pla de Responsabilitat Social de Mercadona és la sostenibilitat mediambiental. Per a dur-ho a terme, Mercadona disposa d'un Sistema de Gestió Mediambiental propi, enfocat a l'optimització logística, l'eficiència energètica i la reducció de residus; part d'este sistema està basat en els principis de l'economia circular i busca, conjuntament amb els interproveïdors, la conversió de residus en nous recursos.

A més, Mercadona col·labora amb més de 140 menjadors socials i 60 bancs d'aliments i altres entitats benèfiques de tot Espanya per a la donació diària d'aliments, i també col·labora en campanyes de recollida d'aliments. Igualment, treballa amb més de 27 fundacions i centres ocupacionals en la decoració de les seues botigues amb murals de trencadís, elaborats per més de 1.000 persones amb discapacitat intel·lectual.

Mercadona és des de 2009 membre del Fòrum Europeu de la Distribució per a la Sostenibilitat (REAP), un organisme copresidit per la Comissió Europea en el qual tots els participants s'auditen periòdicament i externament en matèria de sostenibilitat. A més, està adherida des de l'any 2011 al Pacte Mundial de Nacions Unides per la defensa dels valors fonamentals en matèria de Drets Humans, Normes Laborals, Medi Ambient i Lluita contra la Corrupció.

Imatge de capçalera: Ismael, treballador de Mercadona amb l'alumnat del curs de cuina.