5 anys de Mercadona a Portugal

Mercadona complix 5 anys a Portugal, on ha executat una inversió de 1.000 milions d'euros

02 de juliol de 2024
  • La companyia disposa de 50 botigues, 2 blocs logístics i una plantilla formada per 6.000 persones amb ocupació estable i de qualitat.
  • En estos cinc anys, Mercadona ha realitzat compres a proveïdors portuguesos per un valor de més de 3.000 milions d'euros, ha facturat 2.770 milions d'euros i ha pagat 370 milions d'euros en concepte d'impostos a l'Estat portugués.

Mercadona commemora el seu quint aniversari a Portugal, on va obrir la seua primera botiga el 2 de juliol de 2019 en la ciutat de Vila Nova de Gaia, a Canidelo (Porto). En eixe mateix any, la companyia va obrir nou botigues més, situades en els districtes de Porto, Aveiro i Braga.

Durant estos cinc anys, l'empresa ha invertit un total de 1.000 milions d'euros a Portugal, la qual cosa li ha permés obrir 50 supermercats (amb unes vendes de més de 2.770 milions d'euros) i 2 blocs logístics, un a Póvoa de Varzim (Porto) i un altre a Almeirim (Santarém). Este últim entrarà en funcionament enguany després d'una inversió de més de 250 milions d'euros. En termes d'ocupació, la companyia ha generat 6.000 llocs de treball estable i de qualitat.

Dades de Mercadona PortugalInfografia de Mercadona a Portugal.

Va ser en 2016 quan Mercadona va anunciar el seu projecte d'internacionalització amb la creació de l'empresa portuguesa Irmãdona Supermercados, amb seu a Vila Nova de Gaia. Eixe mateix any va realitzar les seues primeres contractacions i en 2017 va posar en marxa el seu primer centre de coinnovació, a Matosinhos (Porto), per a adaptar la seua oferta als hàbits i les preferències del consumidor portugués. Dos anys després, la primera botiga de Mercadona ja comptava amb 1.000 nous productes adaptats al mercat portugués, prova de l'aposta de la companyia per oferir un assortiment eficaç garantint la màxima qualitat.

Després de l'obertura de diverses botigues al nord de Portugal, en 2022 Mercadona va arribar a l'àrea metropolitana de Lisboa, amb obertures en els districtes de Lisboa i Setúbal.

Este projecte d'internacionalització ha permés a Mercadona conéixer i treballar amb nous proveïdors portuguesos; a més, ha fet possible que els consumidors espanyols coneguen productes portuguesos com pa, brioixeria, formatges, vins i altres productes típics del país lusità. Este compromís de la companyia amb els proveïdors portuguesos es reflectix en els 3.000 milions d'euros en compres des de 2019.

Sota la premissa de "compartir amb la societat part del que rep", Mercadona també ha desenvolupat al país un Pla d'Acció Social que inclou la donació d'aliments. En este context, totes les botigues de Portugal col·laboren amb entitats socials, amb la donació diària de productes de primera necessitat. En els últims cinc anys, Mercadona ha donat aproximadament 5.500 tones d'aliments a entitats socials en les diferents regions en les quals està present.

"Mercadona ha avançat i ha aprés molt en entrar en el mercat portugués, molt competitiu. Hui, ens enorgullix poder dir que l'esforç que fem per a adaptar-nos al país es reflectix en el desig de les persones de tindre a prop els nostres supermercats, però encara ens queda molt per fer per a convertir-nos en l'empresa portuguesa que volem ser a Portugal. Estos cinc anys han demostrat ser un bon començament i una motivació per a continuar construint un projecte de creixement compartit i sostenible que genere ocupació i riquesa al país, que contribuïsca al seu desenvolupament econòmic", afirma Inês Santos, directora de Relacions Institucionals de Mercadona a Portugal.

Oficines de Mercadona a PortugalOficines centrals de Mercadona a Portugal.

Supermercat Mercadona a Canidelo a PortugalBotiga de Mercadona a Canidelo (Portugal).