La celiaquia i els productes Sense Gluten a Mercadona.

La celiaquia i els productes Sense Gluten a Mercadona

27 de maig de 2015
  • Mercadona disposa en l'actualitat de 950 productes Sense Gluten als seus supermercats. I, per descomptat, la nostra pretensió és que aquest nombre seguisca augmentant.

Infografía celiaquía.

La relació de Mercadona amb el col·lectiu dels celíacs, va sorgir fa ja quasi 15 anys i va nàixer, com solen sorgir les coses a Mercadona, a través de la demanda dels nostres clients i per la nostra recerca contínua de la forma de satisfer-los. Van ser ells els que van començar a demandar productes sense gluten a Mercadona per la dificultat que tenien, tant econòmica com geogràfica, per a disposar d'ells.

Ha sigut un camí llarg que ha requerit un gran esforç per part de tots. La primera vegada que els productes van ser inclosos a la llista de productes aptes per a celíacs en FACE (Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya) va ser l'any 2002 i en aquell moment Mercadona disposava de només 50 productes sense gluten.

L’any 2014, Mercadona va tancar l'exercici amb 900 referències sense gluten. Des de principi d'any, hem incorporat 50 noves referències d'aliments específics aptes per a celíacs.

Actualment disposem de 950 referències de Producte Recomanat Sense Gluten a Mercadona. A més, perquè els nostres clients puguen trobar-los fàcilment, estan identificats amb el logo exclusiu de Mercadona (SIN GLUTEN).

Horitzó 2015: Seguir amb el nostre compromís amb el col·lectiu celíac

Mercadona, en el marc del seu compromís amb el col·lectiu celíac, té com a horitzó aquest any  2015 que més del 55% dels seus interproveïdors fabricants de productes d'alimentació elaboren productes sense gluten per a Mercadona, la qual cosa permetrà disposar d'un assortiment de productes sense gluten eficient en totes les categories de productes. Açò suposarà que, al voltant del 12% de l'assortiment total de Mercadona (16% de l'assortiment d'Alimentació), serà apte per a celíacs, a més, per descomptat, d'aquells productes que per la seua pròpia naturalesa, els anomenats productes genèrics, no ho continguen.

Per a poder oferir productes sense gluten a Mercadona amb les majors garanties, els fabricants, realitzen constants controls del producte i de les matèries primeres amb les quals s'elaboren aquests productes. En alguns casos fins i tot es dissenyen línies o fàbriques específiques, o es defineixen processos exclusius per a garantir l'absència de gluten.

De fet, tots els fabricants interproveïdors de Mercadona estan certificats per empreses externes acreditades en les normes de Seguretat Alimentària més estrictes, on es contempla la correcta gestió d'al·lergògens, complint amb certificacions com la IFS v-6, BRC, Global Gap o ISO 22.000.

Preguntes i respostes sobre productes sense gluten de Mercadona

Què és el gluten? 

El gluten és una mescla de proteïnes present al blat (a totes les seues espècies:  el sègol, l'ordi i l’avena o les seues varietats híbrides). Aquesta proteïna, als aliments on està present, actua com a element aglutinant, gelificant i emulgent, és a dir, els proporciona elasticitat i els confereix consistència, però no és una proteïna indispensable per a l'ésser humà i pot ser substituïda sense cap problema per altres proteïnes animals o vegetals d'una dieta sana i equilibrada.

Què és la celiaquia? 

La celiaquia o malaltia celíaca és un dels trastorns relacionats amb el gluten juntament amb l'al·lèrgia al gluten i la sensibilitat al gluten no celíaca. La malaltia celíaca (MC) és una intolerància permanent al gluten que es presenta en individus genèticament predisposats, caracteritzada per una reacció inflamatòria, de base immune.

En el celíac, la ingestió de gluten provoca que se sensibilitzen determinades cèl·lules responsables de la resposta immune (limfòcits) que ataquen els seus propis teixits. Tot açò acaba ocasionant la desaparició de les vellositats de l'intestí prim, per la qual cosa els aliments no s'absorbeixen correctament. L'únic tractament eficaç és una dieta sense gluten, i ha de seguir-se durant tota la vida.

Què significa que un producte és sense gluten?

Un producte Sense Gluten, segons la legislació vigent, és aquell que conté menys de 20 ppm (parts per milió) de gluten.

Els productes sense gluten són més cars?

Els productes específics sense gluten són aliments que habitualment s'elaboren amb cereals amb gluten i que, per a transformar-los en aptes per a celíacs, se substitueixen els cereals no permesos i els seus derivats per altres ingredients sense gluten, utilitzant-se per a la seua elaboració tecnologies generalment més complexes. Aquest procés, molt més rigorós, requereix tecnologies, instal·lacions i controls de processos més exhaustius, la qual cosa comporta que el cost de producció siga major que el d'un producte convencional o genèric.

En qualsevol cas, el compromís de Mercadona i els seus fabricants interproveïdors, és elaborar productes recomanats Sense Gluten, amb la màxima seguretat alimentària i qualitat al menor preu possible.