Innovació Mercadona

El Centre de Coinnovació del Jarro de Mercadona es convertix en una de les principals innovacions del gran consum a Espanya

19 de febrer de 2019
  • L'Institut Cerdà valora este espai com un "megacentre d'innovació", pioner en el sector gran consum a Europa, per innovar des del client "cap arrere".
  • L'estudi destaca també les Barretes mini de xocolate Hacendado, elaborades pel proveïdor totaler Dulces Olmedo, per introduir en el mercat una alternativa saludable dins de la categoria de snacks de xocolate.

El Centre de Coinnovació del Jarro de Mercadona, situat al municipi de Paterna (València) és, segons l'Observatori d'Innovació en Gran consum a Espanya 2019, elaborat per l'Institut Cerdà i presentat este matí a la seu de la Fundació Cotec (Madrid), una de les principals innovacions del seu sector. La segona edició d'este observatori, format per un panell d'experts independents, reconeix la tasca en matèria d'innovació d'este espai i destaca, a més, productes com les Barretes mini de xocolate Hacendado amb cruixent de grans, fabricades pel proveïdor totaler Dulces Olmedo, per la seua nova i saludable barreja d'ingredients.

Per a l'Institut Cerdà, el Centre de Coinnovació del Jarro de Mercadona, posat en marxa a mitjan 2017 després d'una inversió inicial de 3,5 milions d'euros, suposa una innovació en el sector perquè està al servici de la innovació amb una visió "cap arrere", de manera que té en compte el client i la resta d'anelles de la cadena. Sobre una superfície de 5.700 metres quadrats, este espai consta de diverses dependències, on destaca la recreació d'un supermercat amb tots els productes per a fer "laboratoris" (proves), i un conjunt de centres de coinnovació que reproduïxen una cuina, rostidor i paeller i una zona de neteja.

Segons l'Observatori, este espai, únic en el sector gran consum d'Europa, destaca per haver aconseguit crear "un espai híbrid" en el qual els treballadors interactuen amb els productes en la seua ubicació natural i fan tot tipus de proves, i on duen a terme formacions internes sense interferir en l'activitat diària d'una botiga. En un únic punt es pot fer i gestionar tot el procés de desenvolupament de producte, des de l'inici fins al llançament definitiu a les botigues reals, i implementar decisions sobre l'assortiment i sobre l'espai de venda.

A més del reconeixement a este centre de coinnovació, les Barretes mini de xocolate Hacendado amb cruixent de grans són exemple, per a l'Institut Cerdà, d'una de les millors iniciatives d'innovació en gran consum l'any 2019. Este producte, elaborat pel proveïdor totaler Dulces Olmedo al municipi d'Estepa (Sevilla), destaca principalment per ampliar la categoria de snacks de xocolate amb una alternativa més saludable. Així mateix, el desenvolupament d'este producte ha comportat "un gran esforç d'investigació i desenvolupament", ja que ha aconseguit una barreja nova i atractiva entre ingredients de diferent densitat com ho són el xocolate, els grans (de sèsam i lli marró), els cereals i la galleta.

Una xarxa de 19 centres de coinnovació de Mercadona

Este centre de coinnovació forma part de la xarxa de centres de coinnovació que la companyia té a Espanya i Portugal, la gran majoria especialitzats en categories de productes. Actualment, la companyia disposa d'un total de 19 centres en els quals du a terme sessions de coinnovació amb els seus "Caps" (clients), la qual cosa li permet captar necessitats concretes i donar resposta, tant per mitjà de millores com a través de noves referències en totes i cada una de les seccions. En estos centres treballen especialistes en categories de consum, responsables de captar i observar, "amb el davantal posat", les preferències i necessitats dels "Caps" perquè la companyia puga oferir-los solucions encertades.

Este model de coinnovació, que es va posar en marxa l'any 2011 amb l'Estratègia Davantal, basada en el fet de compartir amb els clients experiències i costums de consum, permet a la companyia desenvolupar un Assortiment Eficaç, productes de la màxima qualitat al millor preu possible, conjuntament amb els proveïdors totalers.

Barretes mini de xocolate Hacendado en el lineal de MercadonaBarretes mini de xocolate Hacendado en el lineal de Mercadona