Bossa de paper de Mercadona en una línia de caixes

Mercadona amplia a 66 botigues més la substitució de les bosses de plàstic

06 de agost de 2018
  • Després d'iniciar el mes de maig les primeres proves en 11 botigues i oferir tres tipus de possibilitats per a fer la compra: la bossa de paper, la bossa de plàstic reciclat en un 50-70 % i la cistella de ràfia.
  • Estes bosses estan disponibles en 66 supermercats de les províncies de València, Barcelona, Biscaia i en totes les botigues de les Illes Balears i Cantàbria.
  • La companyia avança en una aposta clara per la reutilització de les bosses, per tal d'animar els clients a reutilitzar les bosses i cistelles que tots tenim a casa, amb l'objectiu d'assumir, entre tots, els principis de l'economia circular.

Mercadona amplia a 66 botigues la possibilitat que els seus clients puguen emportar-se la compra en bosses de paper o de plàstic reciclat. Amb esta mesura, que la companyia té previst anar implantant als seus supermercats fins a la substitució completa al llarg del 2019, es continua impulsant el laboratori de proves que es va iniciar el passat mes de maig per a fomentar la reutilització de les bosses, i del plàstic reciclat, fet que afavorix els principis de l'economia circular.

Amb este laboratori s'eliminen les bosses de plàstic grans i xicotetes després d'introduir, com a alternativa, les de paper i unes de noves reutilitzables elaborades amb plàstic reciclat en un 50-70 %, tal com s'indica en les mateixes bosses. A més d'estos nous tipus de bosses, que tenen un cost de 10 cèntims en els dos casos, la companyia manté com a alternativa reutilitzable la cistella de ràfia (50 cèntims), que des que es va incorporar ha contribuït a reduir el consum.

En esta segona fase del laboratori de proves, estes bosses estan disponibles en 66 supermercats distribuïts per les províncies de València, Barcelona i Biscaia, així com en totes les botigues de les Illes Balears i Cantàbria.

Amb esta mesura, Mercadona reforça la seua aposta per la sostenibilitat, compromís que la va portar el 2011 a ser la primera empresa del sector a introduir iniciatives per a reduir la utilització de les bosses de plàstic d'un sol ús i, un any abans, l'any 2010, a convertir-se en pionera en el reciclatge de plàstic amb projectes com el que es va abordar juntament amb l'interproveïdor SPBerner per a incorporar una nova línia de parament (poals, llibrells, pals de granera i baietes de pal), fabricada amb el plàstic recuperat dels hivernacles.

Nueva bolsa de papel en la zona de cajas de un supermercado MercadonaBossa de paper de Mercadona.

Nueva bolsa de plástico de Mercadona elaborada en un 50-70% de material recicladoBossa de plàstic elaborada en un 50-70 % de material reciclat de Mercadona.

Una política d'acció social sostenible integrada en l'estratègia de Responsabilitat Social de Mercadona

Un dels compromisos que Mercadona manté amb la societat és tornar una part de tot allò que rep d'esta. Amb este objectiu es desenvolupa el Pla de responsabilitat social de la companyia, que atén el component social i ètic a través de diferents línies d'actuació sostenibles que reforcen la seua aposta pel creixement compartit. Com a part d'esta política, Mercadona treballa en el Projecte de distribució urbana sostenible i en la millora de la qualitat de l'aire de les nostres ciutats amb camions i furgonetes propulsats per tecnologies més netes i eficients, així com en la construcció de cobertes enjardinades i jardins verticals a les seues botigues.

Una altra línia estratègica del Pla de responsabilitat social de Mercadona és la sostenibilitat mediambiental. Per això, Mercadona té un sistema de gestió ambiental propi, enfocat a l'optimització logística, a l'eficiència energètica i a la reducció de residus. Una part d'este sistema està basat en els principis de l'economia circular i busca, juntament amb els interproveïdors, la conversió dels residus en nous recursos.

A més, Mercadona col·labora amb més de 150 menjadors socials, 60 bancs d'aliments i altres entitats socials de tot Espanya, a les quals dona aliments cada dia, i participa en campanyes de recollida d'aliments. Igualment, treballa amb més de 28 fundacions i centres ocupacionals en la decoració de les seues botigues amb murals de trencadís, elaborats per més de 1.000 persones amb discapacitat intel·lectual.

Des de l'any 2009, Mercadona és membre del Fòrum Europeu de la Distribució per a la Sostenibilitat (REAP), un organisme copresidit per la Comissió Europea en què tots els participants s'auditen periòdicament i externament en matèria de sostenibilitat. A més, està adherida des de l'any 2011 al Pacte Mundial de les Nacions Unides per la defensa dels valors fonamentals en matèria de Drets Humans, Normes Laborals, Medi Ambient i Lluita contra la Corrupció.