Descobrix el paper dels cereals, tubercles i llegums en el pinso sec de la teua mascota.

La importància dels cereals, tubercles i llegums en el pinso per a mascotes

28 de octubre de 2020

Per a explicar la funció dels cereals, els tubercles i els llegums en el pinso sec de les nostres mascotes, hem de fer referència als hidrats de carboni. Veurem per què i explicarem esta relació.

Què aporten els hidrats de carboni al gos i al gat?

Texto 1 Imagen Cereales, tubérculos y legumbres

Els hidrats de carboni o carbohidrats constituïxen una de les tres categories de macronutrients (juntament amb les proteïnes i els greixos) en la dieta dels animals. Es dividixen, principalment, en:

  • els sucres,
  • les fècules o midons i
  • la fibra.

Els sucres i les fècules són fonts d'energia per a l'organisme, que poden ser digerides pels gossos i els gats, ja que els dos tenen els enzims digestius necessaris per a descompondre'ls en unitats més senzilles que puguen ser absorbides per l'intestí prim. Per este motiu, són elements molt importants inclosos en les dietes per a gossos i gats.

Texto 3 Imagen Cereales, tubérculos y legumbres

Els cereals, els tubercles i els llegums són les principals fonts de fècules, que són els hidrats de carboni més importants que inclouen els aliments per a mascotes.

Per la seua part, la fibra té un efecte beneficiós per al sistema digestiu dels animals. Una vegada que arriba a l'intestí gros, hi ha una fracció que pot ser fermentada per bacteris intestinals per a obtindre energia, i d'esta manera es promou el creixement de la microbiota intestinal beneficiosa que pot ajudar a reduir el desenvolupament de bacteris nocius. Mentrestant, la part no fermentable de la fibra afavorix que les deposicions siguen regulars, així com la consistència de la femta.

A més, les principals fonts de fibra i hidrats de carboni incloses en els aliments per a mascotes també proporcionen importants nutrients essencials com les vitamines, els minerals i els àcids grassos.

Poden provocar els cereals, tubercles i llegums problemes de salut als gossos o als gats?

Texto 2 Imagen Cereales, tubérculos y legumbres

Des de sempre, els cereals han format part de la dieta natural de gossos i gats com a font d'hidrats de carboni. En els seus orígens, estos mamífers caçaven preses herbívores que s'alimentaven de grans de cereal. Per tant, els gossos i els gats ja ingerien cereals semidigerits fa molt de temps.

Des de la domesticació per part de l'home, estes mascotes han anat adaptant progressivament el seu metabolisme a aliments que inclouen cereals, tubercles i llegums, per la qual cosa l'ús d'estos productes no representa cap problema per a la seua salut i no hi ha cap contraindicació pel fet de consumir-los.

Tant els gossos com els gats tenen un sistema digestiu perfectament adaptat per a la digestió i assimilació dels hidrats de carboni, de manera que són capaços de digerir la fècula o midó cuita i descompondre-la en sucres com a font d'energia disponible.

No s'ha trobat en les mascotes una associació entre la ingesta d'hidrats de carboni amb el risc de patir malalties com la diabetis mellitus. No obstant això, l'obesitat (ocasionada per un estil de vida sedentari, per un consum excessiu d'aliment, esterilització…) sí que està associada amb l'aparició d'esta malaltia.

Per tant, seria ideal alimentar el gos o gat amb un aliment complet i equilibrat, que incloga hidrats de carboni aportats pels seus diferents ingredients com poden ser els cereals, tubercles i llegums; i que es proporcione una ració diària de l'aliment d'acord amb les necessitats fisiològiques de cada animal (pes, edat, raça, activitat, etc.) per a evitar que estiguen sobrealimentats.

Altres recomanacions

Aliments complets i complementaris. Seguix la guia d'alimentació per a la mascota.