Tiempo de cocción de los mariscos.

Taula de temps de cocció del marisc

23 de desembre de 2019

El temps de cocció del marisc és una de les qüestions que més preocupen a l'hora de preparar les diferents varietats que hi ha.

Cal tindre en compte que no tots els mariscos requerixen els mateixos minuts de cocció ni el mateix tractament.

Tant per Nadal com durant quasi tota la resta de l'any és freqüent el consum de marisc a les nostres cases i sempre es vol causar la millor impressió. Així que ve bé tindre a mà una guia que indique els detalls necessaris per a aconseguir una preparació òptima.

En la taula següent tens les proporcions d'aigua i sal que cal utilitzar, així com el temps i la manera de cocció ideal per a cada tipus de marisc.

Cocció del marisc, grams de sal i temps segons el tipus

Manual tiempo de cocción de los mariscos.

Consells per a la cocció del marisc i la seua preparació

  • És recomanable coure els mariscos en aigua amb sal abundant, en la proporció que s'indica en la taula de temps de cocció (una cullerada sopera de sal = 15-20 grams).
  • Podem afegir a la cocció unes fulles de llorer al gust, per a aprofitar el seu toc aromàtic i el sabor suau.
  • La manera de coure'l varia depenent de la grandària del crustaci i de si està viu o mort: si el marisc és gran o està viu, el posarem directament en l'aigua freda, cap per avall i anirem pujant el foc a poc a poc. Si, per contra, el marisc és més xicotet o està mort, el tirarem a l'aigua quan esta bulla.
  • Llagostí, llamàntol i llagosta: tal com indica la taula, una vegada cuit s'ha de tirar ràpidament en un recipient amb aigua molt freda (si és possible amb gel) i hi afegim una miqueta més de sal.
  • Cloïsses, escopinyes i clòtxines: tal com indica la taula, s'han de coure al vapor, amb mig dit d'aigua i, segons es vagen obrint, cal retirar.
  • Bou de mar, nècora i cabra de mar: courem en una olla gran d'uns 5 litres. Si es vol, el bou podem deixar-lo temperar i consumir-lo fred, i la cabra de mar està deliciosa en calent.
  • Es pot acompanyar els mariscos amb salsa còctel, una combinació perfecta.

Els temps ideals de cocció segons el tipus de marisc són els següents. Seguix en tot moment la resta d'indicacions que recull la taula per a cada cas.

  • Cloïsses
    S'han de coure amb aigua durant 3-4 minuts.
  • Escopinyes
    S'han de coure en aigua durant 3 minuts.
  • Clòtxines
    S'han de coure en aigua durant 3-5 minuts.
  • Llagostí mitjà
    S'ha de coure en aigua durant 1-2 minuts.
  • Llagostí gran
    S'ha de coure en aigua durant 2-3 minuts.
  • Llamàntol mitjà
    S'ha de coure en aigua durant 20 minuts.
  • Llamàntol gran
    S'ha de coure en aigua durant 25-30 minuts.
  • Cossos i boques
    S'han de coure en aigua durant 6 minuts.
  • Llagosta
    S'ha de coure en aigua durant 20 minuts.
  • Bou mitjà
    S'ha de coure en aigua durant 18 minuts.
  • Bou gran
    S'ha de coure en aigua durant 20 minuts.
  • Nècora mitjana
    S'ha de coure en aigua durant 5 minuts.
  • Nècora gran
    S'ha de coure en aigua durant 6-7 minuts.
  • Cabra de mar mitjana
    S'ha de coure en aigua durant 15 minuts.
  • Cabra de mar gran
    S'ha de coure en aigua durant 18 minuts.

Altres recomanacions

Et recomanem les nostres Receptes especials per a este Nadal, que inclouen una bona selecció de plats de peix i marisc.