Mercadona s'unix a la 5a setmana contra el desaprofitament, una iniciativa coordinada per AECOC en la qual hem participat en edicions anteriors. Enguany es presenta amb el lema "Junts alimentem solucions".
L'alimentació no té desaprofitament! Amb esta idea et suggerim una recepta de canelons d'aprofitament i t'oferim uns consells útils per a aprofitar millor els aliments i evitar que es desaprofite menjar.
Consells per a fer la compra i conservar a casa
- Invertix temps per a planejar la llista de la compra. Amb això estalviaràs temps i diners i evitaràs el desaprofitament.
- Planeja el menú setmanal. Tria què menjaràs per a cada dia, així garantixes que compres només el que necessites i que no es farà res roín a la nevera.
- Crea l'hàbit d'anar revisant la nevera o el rebost. Apunta el que de veritat necessites comprar a mesura que es vaja gastant.
- Organitza periòdicament el rebost. Podem fer-ho per grups de productes, col·locant davant els productes amb data de caducitat més pròxima, de manera que els vegem millor.
- Conserva correctament els aliments de manera que no es facen roïns per estar a temperatura ambient o perquè no s'han guardat als recipients adequats.
- Al congelador, identifica amb etiquetes el nom del producte que guardes i la data en què el congeles.
Consells per a aprofitar millor els aliments
Per a aprofitar carns i rostits
- Sempre que prepares aletes de pollastre, compra-les senceres i guarda les puntes per a donar sabor i textura als caldos d'aus. El mateix pots fer amb els ossos de qualsevol pollastre rostit o un altre tipus d'aus: guarda i utilitza els ossos per a preparar caldos substanciosos.
- Congela els retalls de nervis, pells i greixos de la carn que vages a cuinar. Els caldos a foc lent t'ho agrairan.
- La carn que sobra dels rostits, guisats i olles es pot reutilitzar de moltes maneres. Pots preparar unes croquetes amb beixamel amb qualsevol cosa: de pollastre amb les sobres de qualsevol rostit, amb les restes de carn i alguna verdura del bullit, amb les restes d'un lluç al forn, d'uns calamars… Pots preparar croquetes, com fan els italians, fins i tot amb les sobres d'un risotto.
- Qualsevol carn sobrant també et pot servir per a preparar unes tortilles mexicanes afegint alvocat, ceba crua i una salsa picant.
Per a aprofitar llegums
- Els llegums, una vegada han passat uns quants dies, solen espessir massa. Es poden preparar purés finíssims amb els guisats de llegums.
- Els cigrons que sobren d'una olla són ideals per a assaonar-los i preparar un bon hummus.
Per a aprofitar el peix
- Quan vages a la pescateria, que et reserven el cap i les espines del peix. Bullits amb els retalls de verdures obtindràs caldos saborosos.
- Amb les espines de peix blanc (lluç, orada, llobarro), rasca la carn adherida amb una cullera. Obtindrem trossets per a acompanyar les sopes de peix o per a elaborar unes croquetes de peix. El mateix truc de les espines, amb salmó o tonyina et servix per a preparar un tàrtar. Les espines dels aladrocs es poden passar per farina i fregir, per a menjar com si foren pipes.
- Les sobres de qualsevol peix mesclades amb creïlla cuita es poden utilitzar per a fer bunyols, si els arrebosses, o per a preparar ensalades russes si ho mesclem amb maionesa.
- Si et sobra pell de lluç, abadejo o salmó, atrevix-te a fregir-la per a preparar uns cucarrons.
- Del polp es pot aprofitar fins i tot el cap: en ensalades fresques amb hortalisses o per a acompanyar un arròs.
- Si sobra algun fregit o empanat: acompanya'l amb arròs llarg, verdures saltades i alguna salsa.
Per a aprofitar verdures
- La part verda dels porros és perfecta per a fer caldos, rostits o fins i tot saltats.
- Quan torres verdures, sempre les pots tornar a servir en fred amb un fil d'oli. O preparar una truita. O cremes, si li afiges un poc de caldo, nata o llet.
Per a aprofitar brioixeria i pa
- Amb les restes de brioixeria dures, mesclades amb llet i ous, es poden preparar bescuits i pastissos.
- Aprofita el pa dur per a ratllar-lo i empanar qualsevol cosa. Banya'l en llet per a donar textura a qualsevol farciment per a carn o peix. També pots elaborar sopes de peix si l'untes amb all i el banyes amb caldo calent. O sopes d'all meravelloses.
Per a aprofitar lactis
- Amb les sobres del formatge dur que s'ha quedat oblidat a la nevera, pots preparar cremes de formatge per a acompanyar verdures o una bona salsa per a pasta.
Recepta Canelons d'aprofitament
Ingredients per a 2 persones:
- 8 tubs precuits per a canelons.
- 300 g de sobres d'un guisat de galta de porc.
- 1 L de llet.
- 70 g de farina.
- 70 g de mantega.
- 80 g de grana padano ratllat.
- Ametla torrada 0 % sal.
- 1 culleradeta de nou moscada.
- 1 culleradeta de pebre blanc.
- Sal.
Pas a pas
Farciment
1. Trau de la nevera el guisat de galta de porc sobrant del dia anterior. Si veus que la carn està massa compacta, calfa-la per a manipular-la a posteriori.
2. Aparta les galtes de la salsa i les verdures. Esmolla la galta.
3. Tritura la salsa i les verdures del guisat, i mescla amb una part de la salsa apartada evitant que quede líquid: la salsa s'ha d'absorbir per a mantindre la suculència de la carn. Reserva.
Beixamel
1. Fon la mantega en una olla a foc suau. Afig la farina en tandes i deixa cuinar mentre es continua removent en tot moment.
2. Quan es daure la farina, afig la llet prèviament calfada en xicotetes tandes, removent enèrgicament amb unes varetes per a evitar que queden grumolls. Sempre a foc suau.
3. Bull el conjunt uns 10 minuts. Afig la nou moscada, el pebre blanc i posa a punt de sal.
4. Si queden grumolls, pots solucionar-ho amb una batedora o colant la beixamel.
Presentació
1. Prepara els tubs de pasta i ompli'ls amb la carn. Pots fer-ho amb una mànega pastissera o amb una cullereta.
2. Prepara una font de forn amb la base untada amb un poc més de mantega i unes cullerades soperes de beixamel.
3. Disposa els canelons en la font i cobrix-los amb abundant beixamel.
4. Empolvora amb el grana padano ratllat i l'ametla picada molt fina. Porta al forn precalfat a 180 °C uns 40 minuts. La beixamel ha de ser lleugera perquè la pasta del caneló quede ben cuita en eixe temps.
5. Quan la pasta estiga cuita, gratina el conjunt fins que el formatge i l'ametla es dauren bé.
6. Servix 3 o 4 canelons per persona i remata per damunt amb la salsa sobrant del guisat que hem reservat prèviament.
Altres recomanacions
Utilitzes les nostres Bosses de congelació? Són hermètiques i resistents. Servixen per a congelar aliments, conservar-los a la nevera, emportar-te'ls al treball o a l'escola, etc.
Si necessites idees per als dinars o sopars, visita la nostra secció de receptes.