Vista aèria del bloc logístic de Mercadona a Huévar del Aljarafe (Sevilla)

Mercadona invertirà 35 milions d'euros en l'ampliació del bloc logístic de Huévar

13 de agost de 2018
  • La cadena de supermercats inicia les obres per a la construcció d'una nova nau de 36.700 m2 d'edificabilitat sobre una parcel·la de més de 88.000 m2 de superfície.
  • L'objectiu és implantar un sistema innovador d'emmagatzematge i preparació de productes frescos que permetrà eliminar sobreesforços dels treballadors i avançar en l’eficiència en els processos logístics.

Mercadona ha començat les obres per a l'ampliació del seu bloc logístic al municipi sevillà de Huévar del Aljarafe, on projecta la construcció d'una nova nau de 36.700 m2 d'edificabilitat sobre una parcel·la de més de 88.000 m2 de superfície. En la construcció d'esta nau participaran unes 150 empreses, la major part, pimes andaluses. Esta actuació comportarà una inversió per part de la companyia de 35 milions d'euros, que s'executarà en diverses fases, ja que la nova nau, que es dedicarà a l'emmagatzematge, la preparació i l’expedició de productes frescos, estarà operativa l'any 2021.

Les noves instal·lacions de Mercadona disposaran de l'anomenat PPG (Picking Pont Grua), un sistema innovador d'emmagatzematge i preparació automàtica de palets de carn, fruita i verdura. La part principal serà un sistema de robots que s'encarregaran de fer el treball dur en tot el procés, des de la recepció de la mercaderia fins a la formació dels palets que s'expediran a les botigues, i així s'eliminaran sobreesforços per part dels treballadors. A més, garantirà una major eficiència en els processos, clau per a complir l'objectiu de la companyia de garantir la màxima qualitat i frescor als clients.

Esta nova nau se sumarà a les instal·lacions que ja estan operatives a Huévar del Aljarafe, on la companyia disposa de més de 83.000 m2 de superfície construïda. Des d'este bloc logístic, que té una plantilla de més de 800 treballadors amb una ocupació estable i de qualitat, se subministra actualment a 167 supermercats de les províncies de Sevilla, Cadis, Huelva, Badajoz i les Canàries.

Mercadona va implantar per primera vegada este sistema innovador (PPG) al bloc logístic de Guadix, a Granada, que va iniciar l'activitat el mes d'octubre de 2013. En aquell moment, la companyia ja tenia dos blocs logístics a Andalusia, situats a Antequera (Màlaga, any 2000) i Huévar del Aljarafe (Sevilla, any 2004) i el compromís de Mercadona és avançar en l'eliminació de sobreesforços en la seua xarxa logística andalusa. Només l'any 2017, la companyia va destinar més de 13,6 milions d'euros a millores en els seus blocs logístics andalusos.

Mercadona a Andalusia

La cadena de supermercats té 350 establiments a Andalusia i una plantilla que supera els 18.280 treballadors amb una ocupació estable i de qualitat. Les compres de Mercadona a proveïdors andalusos van arribar als 2.859 milions d'euros l'any 2017, 36 milions d'euros més que el 2016, xifra que reflectix l'aposta de la companyia pel sector agroalimentari andalús.

Per a impulsar l'estratègia de dur a terme la inversió necessària per a transformar l'empresa, Mercadona ha abordat diferents moviments. Pel que fa a la innovació en botigues, en concret, en el cas d'Andalusia, l'any 2017 es van destinar més de 88,5 milions d'euros a l'obertura de quatre nous supermercats (dos per tancament de dos botigues que no complien els estàndards exigits per la companyia) i la reforma de 29 establiments més, tots seguint el nou model de botiga eficient que, a més de reduir el consum energètic, contribuïx a optimitzar l'acte de compra dels clients i a facilitar les tasques diàries dels treballadors. A la província de Sevilla, on Mercadona té actualment 69 supermercats, la companyia invertirà enguany 27 milions d'euros per a reformar dotze supermercats; per tant, al tancament de 2018 disposarà de 15 botigues adaptades al nou model eficient.

Imatge de capçalera: Vista aèria del bloc logístic de Mercadona a Huévar del Aljarafe, Sevilla.