Coberta enjardinada en pati interior d'illa a Madrid

Espais verds en cobertes i façanes de Mercadona

12 de abril de 2019
  • La companyia té integrats en 5 botigues de Madrid cobertes enjardinades en patis interiors d'illa i jardins verticals en façana.
  • Esta iniciativa, a més d'aportar beneficis mediambientals a la comunitat, suposa la integració sociolaboral de persones amb discapacitat intel·lectual de la Fundació Capacis, encarregada del seu manteniment.

Mercadona té el compromís de fomentar una bona relació i convivència amb els veïns dels barris on estan els seus supermercats. Exemple d'això són els jardins urbans que la companyia té instal·lats en cobertes de patis interiors d'illa i en les façanes d'algunes de les botigues a Madrid.

Vídeo en espanyol

En total en són 5 els espais verds creats per a millorar l'entorn i que a més aporten beneficis mediambientals i socials. En concret Mercadona disposa de cobertes enjardinades en tres supermercats situats en patis interiors d'illa al passeig del General Martínez Campos, 39, al carrer Bravo Murillo, 5 i a Ayala, 89. A més, té instal·lats jardins verticals a les façanes dels supermercats d'Asura, 56 i al d'Estocolmo, 22.

Per a estos espais s'han utilitzat espècies autòctones de baixa necessitat hídrica, que reduïxen la contaminació i el denominat 'efecte illa de calor'. A més contribuïxen a millorar l'entorn dels veïns i a una sostenibilitat urbana més gran amb la millora de l'esperança de vida i balanç energètic dels edificis.

En total, estes cobertes representen 6.610 m2 de zones enjardinades amb la consegüent reducció del CO2 en l'entorn més pròxim. Així mateix, gràcies a les mesures adoptades juntament amb l'ONG SEO/Birdlife s'afavorix la biodiversitat i la protecció dels ocells, ja que es proporcionen llocs d'alimentació i de descans.

A més d'estos beneficis mediambientals, esta iniciativa també té un component social important. De la construcció, el manteniment i la conservació d'estos jardins urbans s'encarrega la Fundació Capacis, entitat dedicada a la inserció social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual.

Altres zones verdes integrades en l'arquitectura de les botigues són els jardins verticals. Este tipus de zones aporten avantatges estètics i climàtics tant per a la botiga com per a l'entorn. Contribuïxen a la reducció de la calor, a l'aïllament acústic i a la mitigació del soroll, a més de millorar la biodiversitat del medi ambient urbà.

Altres iniciatives de Responsabilitat Social de Mercadona

Un dels compromisos que Mercadona manté amb la societat és tornar part del que rep d'esta. Amb este objectiu, es desenvolupa el Pla de Responsabilitat Social de la companyia, que atén el component social i ètic a través de diverses línies d'actuació sostenibles que reforcen la seua aposta pel creixement compartit. Com a part d'esta política Mercadona, per exemple, també treballa en el Projecte de Distribució Urbana Sostenible i la millora de la qualitat de l'aire a les nostres ciutats per mitjà de camions i furgonetes propulsats per tecnologies més netes i eficients.

Una altra línia estratègica del Pla de Responsabilitat Social de Mercadona és la sostenibilitat mediambiental. Per a això, Mercadona té un Sistema de Gestió Ambiental propi, enfocat a l'optimització logística, l'eficiència energètica i la reducció de residus; part d'este sistema està basat en els principis de l'economia circular i busca conjuntament amb els proveïdors totaler la conversió dels residus en nous recursos, amb mesures com la recent substitució de bosses de plàstic.

A més, Mercadona col·labora amb més de 170 menjadors socials i 60 bancs d'aliments i altres entitats socials de tota Espanya, als quals dona diàriament aliments, i participa en campanyes de recollida d'aliments. Igualment, també treballa amb més de 28 fundacions i centres ocupacionals en la decoració de les seues botigues amb murals de trencadís, elaborats per més de 1.000 persones amb discapacitat intel·lectual.

Mercadona és des de 2009 membre del Fòrum Europeu de la Distribució per a la Sostenibilitat (REAP), un organisme copresidit per la Comissió Europea en què tots els participants són auditats periòdicament i externament en matèria de sostenibilitat. A més, és soci des de l'any 2011 al Pacte Mundial de Nacions Unides per la defensa dels valors fonamentals en matèria de drets humans, normes laborals, medi ambient i lluita contra la corrupció.

Les últimes mesures de Responsabilitat Social es poden consultar ací.