Descobreix el paper dels cereals, els tubercles i els llegums al pinso sec de la teva mascota.

La importància dels cereals, els tubercles i els llegums al pinso per a mascotes

28 de octubre de 2020

Per explicar la funció dels cereals, els tubercles i els llegums al pinso sec dels nostres animals de companyia, hem de fer referència als hidrats de carboni. Tot seguit veiem el perquè i expliquem aquesta relació.

Què aporten els hidrats de carboni al gos i al gat?

Texto 1 Imagen Cereales, tubérculos y legumbres

Els hidrats de carboni o carbohidrats constitueixen una de les tres categories de macronutrients (juntament amb les proteïnes i els greixos) en la dieta dels animals. Es divideixen, principalment, en:

  • els sucres,
  • els midons i
  • la fibra.

Els sucres i els midons són fonts d'energia per a l'organisme, que els gossos i els gats poden digerir, ja que tots dos disposen dels enzims digestius necessaris per descompondre'ls en unitats més senzilles que puguin ser absorbides per l'intestí prim. És per això que són elements molt importants inclosos a les dietes per a gossos i gats.

Texto 3 Imagen Cereales, tubérculos y legumbres

Els cereals, els tubercles i els llegums són les fonts principals de midons, que són els hidrats de carboni més importants que inclouen els aliments per a mascotes.

Per la seva banda, la fibra té un efecte beneficiós per al sistema digestiu dels animals. Quan arriba a l'intestí gros, hi ha una fracció que pot ser fermentada per bacteris intestinals per obtenir energia, cosa que promou el creixement de la microbiota intestinal beneficiosa que pot ajudar a reduir el desenvolupament de bacteris nocius. Mentrestant, la part no fermentable de la fibra afavoreix que les deposicions siguin regulars, així com la consistència de la femta.

A més, les fonts principals de fibra i hidrats de carboni incloses als aliments per a animals de companyia també proporcionen nutrients essencials importants, com les vitamines, els minerals i els àcids grassos.

Els cereals, els tubercles i els llegums poden provocar problemes de salut als gossos o gats?

Texto 2 Imagen Cereales, tubérculos y legumbres

Des de sempre, els cereals han format part de la dieta natural de gossos i gats com a font d'hidrats de carboni. En els seus orígens, aquests mamífers caçaven preses herbívores que s'alimentaven de grans de cereal. Per tant, els gossos i els gats ja ingerien cereals semidigerits fa molt de temps.

D’ençà de la domesticació per part de l'home, aquests animals de companyia han anat adaptant el seu metabolisme progressivament a aliments que inclouen cereals, tubercles i llegums, de manera que no suposen cap problema per a la seva salut i no hi ha cap contraindicació en el seu consum.

Tant els gossos com els gats tenen un sistema digestiu perfectament adaptat per a la digestió i l’assimilació dels hidrats de carboni; són capaços de digerir el midó cuit i descompondre’l en sucres com a font d'energia disponible.

En el cas de les mascotes, no s'ha trobat una associació entre la ingesta d'hidrats de carboni i el risc de patir malalties com la diabetis mellitus. No obstant això, l'obesitat (ocasionada per un estil de vida sedentari, un consum excessiu d'aliment, l’esterilització...) sí que està associada a l'aparició d'aquesta malaltia.

Per tant, l'ideal seria alimentar el nostre gos o gat amb un aliment complet i equilibrat, que inclogui hidrats de carboni aportats pels diferents ingredients, com poden ser els cereals, els tubercles i els llegums, i que es proporcioni una ració diària de l'aliment d'acord amb les necessitats fisiològiques de cada animal (pes, edat, raça, activitat, etc.) per evitar sobrealimentar-lo.

Altres recomanacions

Aliments complets i complementaris. Segueix la guia d’alimentació de la teva mascota.