Coneixes el Batch Cooking? Et donem idees per a una sessió de Batch Cooking perfecta.

Una proposta per al teu Batch Cooking

07 de gener de 2021

Coneixes la cuina per lots o Batch Cooking? És un mètode que consisteix a cuinar en poques hores per a tota la setmana. Així, podem reduir el temps que destinem a cuinar (i també a netejar la cuina) i, de passada, cuidem la dieta evitant el menjar preparat i estalviem energia.

El Batch Cooking: una de les grans tendències domèstiques dels darrers anys

El Batch Cooking s’ha convertit en una de les grans tendències domèstiques dels darrers anys i és una pràctica culinària que s'està popularitzant cada vegada més. El motiu és la comoditat, l'estalvi i l'aprofitament del temps, ja que amb només una sessió de cuina, obtenim el menú per a cinc dies.

La clau del Batch Cooking és en l'organització a l'hora de comprar, de cuinar i de preparar els ingredients per poder optimitzar-los al màxim; ens costa el mateix cuinar un got d'arròs que quatre, però com que en tenim més quantitat podem integrar el mateix ingredient a diversos àpats.

Ara que passem més temps a casa, dedicar una sessió a cuinar per a tota la setmana pot convertir-se, a més, en un entreteniment que ens permetrà elaborar receptes completes per assaborir a casa o portar a la feina.

Claus perquè el Batch Cooking sigui un èxit

Vols conèixer les claus perquè la teva sessió de Batch Cooking sigui tot un èxit?

1. Planifica el menú. Tria ingredients base que siguin versàtils, com ara l'arròs integral o la salsa de tomàquet. I no t’oblidis de revisar el rebost per aprofitar el que ja tens!

2. Fes la llista d’anar a comprar. Complementa les proteïnes, els hidrats i les verdures, perquè la sessió de cuina sigui més senzilla i equilibrada.

3. Congela. Pots guardar congelats ingredients base com la ceba trossejada o els brous. Els menjars que millor aguanten la congelació són els guisats, en especial els de llegums. En canvi, l'arròs només aguanta bé si és blanc.

4. No obris els tàpers fins al moment de consumir-los per millorar-ne la conservació i evitar la pèrdua de nutrients.

5. Organitza. Etiqueta tots els paquets amb el nom de la recepta i la data en què s'ha preparat.

6. Embolica per separat la carn o el peix a filets, fins i tot les hamburgueses, en paper de plàstic transparent perquè no s'enganxin quan es congelin.

7. Deixa refredar els aliments cuits abans de congelar-los. Això evita que es formi condensació dins del recipient i, per tant, que es generin cristalls de glaç al menjar.

8. Cuina sense amaniments, oli, salses ni condiments. Quan arribi l'hora de consumir els aliments, escalfa'ls i afegeix les salses o els condiments frescos al plat.

9. Les croquetes, les mandonguilles i la carn i el peix arrebossats s’han de congelar sense cuinar, però amb tot l'arrebossat.

Exemple de menú setmanal per al Batch Cooking

A continuació, et deixem un exemple de menú setmanal que et donarà idees per a uns dinars i sopars d'allò més complets.

Ejemplo de menú semanal para tu Batch Cooking.

Consells per a l’elaboració d'aquest menú setmanal

Tan important és saber triar les receptes i comprar el que cal, com organitzar la cuina i sincronitzar les preparacions perquè la sessió de cuina flueixi i aprofitis els temps al màxim.

La tarda anterior posa els cigrons en remull per hidratar-los durant la nit i poder preparar el falàfel. El dia del Batch Cooking tingues els ingredients a punt i dividits per receptes; t'ajudarà a guanyar temps i agilitat.

El primer que hem de fer és el brou base per emprar-lo tant com a entrant per al dinar del dilluns, com per a la crema de pèsols i la de carabassó. Quan el brou estigui al foc, fem el pollastre amb curri i el guisat de vedella als focs i, mentrestant, les costelles i les verdures al forn.

Consejos para la realización de este menú semanal.

És ara, quan tenim ocupats tots els focs i el forn, el moment de fer l'amanida de bacallà i l'amanida de tres tomàquets.

Un cop el brou estigui preparat, cuinem les dues cremes i, quan el pollastre amb curri estigui a punt, fem la salsa per a les gambes kimchi. En acabar el guisat, ofeguem les verdures i cuinem la pasta d’espagueti fi.

Consejos para la realización de este menú semanal.

Després de treure les costelles del forn, hi posem la quiche i, mentre es fa, fregim el falàfel. Tota la sessió de cuina t’hauria de costar uns 120 minuts.

Molt important! El mateix dia que consumeixis els plats acaba’ls amb la guarnició corresponent: afegeix les perles de mozzarella a l'amanida de tres tomàquets, els crostons i els dauets de pernil a la crema de pèsols, i els nyoquis a la vedella guisada, i munta les torrades de salmó i bacó.

Consejos para la realización de este menú semanal.

Bon profit!

... I un parell d'idees per als esmorzars, els dinars i els berenars

Galetes de civada i crema de cacauet

Mescleu 20 g de crema de cacauet amb uns 10 g de formatge crema, fins que aconseguiu una mescla homogènia. Podeu untar les galetes de civada amb aquesta crema i afegir-hi unes mores a la part superior per donar-hi un toc fresc.

Stracciatella de quefir

Amb l'ajut d'un ganivet, esmicoleu 20 g de cacau 99 % en encenalls petits. Aboqueu 150 g de quefir en un bol i mescleu-hi el cacau amb 50 g de nabius. Prova de posar-ho al congelador! És una alternativa boníssima als gelats.

Altres recomanacions

Si vols aprendre a preparar la Crema de pèsols per al sopar del dilluns o la Quiche de salmó per al del divendres, et deixem el vídeo pas a pas d’aquestes dues receptes.