Tiempo de cocción de los mariscos.

Taula de Temps de cocció del Marisc

23 de desembre de 2019

El temps de cocció del marisc és una de les qüestions que més preocupen a l'hora de preparar-ne les varietats diferents que hi ha.

Cal tenir en compte que no tots els mariscs requereixen els mateixos minuts de cocció ni el mateix tractament.

Tant per Nadal com durant gairebé la resta de l'any, és habitual consumir marisc a les nostres llars i sempre es vol causar la millor impressió. Així que és útil tenir a mà una guia amb els detalls necessaris per aconseguir una preparació òptima.

A la taula següent, tens les proporcions d'aigua i sal que cal fer servir, així com el temps i la forma de cocció ideal per a cada tipus de marisc.

Cocció del marisc, grams de sal i temps segons el tipus

Manual tiempo de cocción de los mariscos.

Consells per a coure el marisc i preparar-lo

  • És recomanable coure el marisc en aigua amb sal abundant, en la proporció que s'indica en la taula de temps de cocció (una cullerada sopera de sal = 15-20 grams).
  • Podem afegir a la cocció unes fulles de llorer al gust, per aprofitar el seu toc aromàtic i el seu gust suau.
  • La forma de cocció varia segons la mida del crustaci i si està viu o mort: si el marisc és de mida gran o està viu, el posarem directament a l'aigua freda, cap per avall, i anirem apujant el foc a poc a poc. Si, en canvi, el marisc és de mida més petita o està mort, el posarem a l'aigua quan hagi arrencat el bull.
  • Llagostí, llamàntol i llagosta: tal com indica la taula, un cop cuits cal posar-los ràpidament en un recipient amb aigua molt freda (si és possible amb gel) i afegir-hi una mica més de sal.
  • Cloïsses, escopinyes i musclos: tal com indica la taula, cal coure’ls al vapor, amb mig dit d'aigua i, a mesura que es van obrint, retirar-los.
  • Bou de mar, nècora i cabra de mar: cal coure’ls en una olla gran d'uns 5 litres. Si es vol, el bou de mar es pot deixar temperar i consumir-lo fred; la cabra de mar està deliciosa en calent.
  • Es pot acompanyar el marisc amb salsa còctel: una combinació perfecta.

Els temps ideals de cocció segons el tipus de marisc són els que s’indiquen tot seguit. Segueix en tot moment la resta d'indicacions que recull la taula per a cada cas.

  • Cloïsses
    S'han de coure en aigua durant 3-4 minuts.
  • Escopinyes
    S'han de coure en aigua durant 3 minuts.
  • Musclos
    S'han de coure en aigua durant 3-5 minuts.
  • Llagostí mitjà
    S'ha de coure en aigua durant 1-2 minuts.
  • Llagostí gran
    S'ha de coure en aigua durant 2-3 minuts.
  • Llamàntol mitjà
    S'ha de coure en aigua durant 20 minuts.
  • Llamàntol gran
    S'ha de coure en aigua durant 25-30 minuts.
  • Cossos i boques
    S’han de coure en aigua durant 6 minuts.
  • Llagosta
    S’ha de coure en aigua durant 20 minuts.
  • Bou de mar mitjà
    S’ha de coure en aigua durant 18 minuts.
  • Bou de mar gran
    S’ha de coure en aigua durant 20 minuts.
  • Nècora mitjana
    S’ha de coure en aigua durant 5 minuts.
  • Nècora gran
    S’ha de coure en aigua durant 6-7 minuts.
  • Cabra de mar mitjana
    S’ha de coure en aigua durant 15 minuts.
  • Cabra de mar gran
    S’ha de coure en aigua durant 18 minuts.

Altres recomanacions

Et recomanem les nostres Receptes especials per a aquest Nadal, que inclouen una bona selecció de plats de peix i marisc.