A qui no li passa de tant en tant? El pa és un aliment bàsic, d'ús diari i de primera necessitat, indispensable en la nostra dieta equilibrada. Tanmateix, és freqüent que en comprem més del que cal i quedi dur, o que no sapiguem què fer amb tant de pa sobrer. També és habitual tenir pa de motlle a punt de caducar i que calgui donar-li sortida o simplement consumir-lo d'una manera diferent.
T’acostuma a passar? En qualsevol d'aquests casos, l'última opció ha de ser llençar el pa. A continuació, t’oferim diferents solucions per reaprofitar tant les barres com el pa de motlle i allargar-ne la vida útil. Són trucs per fer servir sobres de pa per preparar diverses receptes, pastissos salats, dolços..., fer crestes amb pa de motlle, etc.
Hi ha moltes possibilitats i n’hem seleccionat algunes de les més interessants. No malbaratis el pa i prepara aquestes receptes, senzilles, útils i delicioses.
Les tres millors idees per reaprofitar el pa
Fes unes crestes delicioses amb pa de motlle sobrer
Aquesta recepta és deliciosa, senzilla i alhora sorprenent. També hi pot participar la mainada. El resultat és boníssim. Pots seguir el nostre suggeriment de farciment, triar-ne un altre que t’agradi més o, fins i tot, preparar una safata exquisida de crestes variades.
1. Prepara el farciment de les crestes. Esmicola la tonyina en un bol, afegeix-hi els ous picats i el tomàquet. Mescla-ho fins a obtenir una pasta.
2. Talla les vores de les llesques de pa de motlle i aixafa-les amb l’ajuda d'un corró.
3. Preescalfa el forn a 180 ºC.
4. Omple les crestes posant una cullerada de farciment al centre del pa.
5. Doblega el triangle i segella’n les vores amb una forquilla.
6. Pinta les crestes amb l'ou batut i posa-les al forn 10-15 minuts o fins que estiguin cruixents.
Reutilitza el pa per preparar un pastís salat de pernil i formatge
Una recepta d'aprofitament perfecta per a les sobres del pa d'ahir o de fa uns dies. És increïble que puguin formar part d'un pastís tan apetitós, tan bo de gust i textura. Segueix el nostre pas a pas per comprovar-ho:
1. Esmicola el pa a trossets en un bol.
2. Afegeix la llet sobre el pa. Mescla-ho perquè el pa s'amari bé de llet.
3. Bat els ous i afegeix-los al bol juntament amb la sal, el pebre, el pernil i el formatge. Reserva uns trossets d'aquests últims ingredients per decorar.
4. Mescla-ho tot.
5. Folra la base d'un motlle amb paper de forn i unta’n les vores amb una mica d'oli.
6. Aboca la mescla al motlle fins a cobrir-lo del tot. Acaba amb els trossets de pernil i formatge que has reservat.
7. Fes-ho al forn uns 35 minuts, a 180 ºC.
8. Tempera el pastís abans de treure’l del motlle.
Reaprofita el pa per elaborar un púding
Aquesta recepta té una miqueta més de dificultat. És ideal per a valents amb més nivell culinari o que vulguin anar una mica més enllà. De tota manera, si segueixes el nostre pas a pas, et quedarà perfecta.
1. Talla el pa a trossets.
2. Preescalfa el forn a 180 ºC.
3. En un cassó, escalfa la llet amb el sucre, la canyella i la pell de llimona a foc lent per aromatitzar. Quan arrenqui el bull, retira el cassó del foc i treu la canyella i la pell de llimona.
4. Afegeix la llet als trossos del pa i reserva-ho perquè perdi temperatura.
5. Tritura el pa remullat, afegeix-hi els ous i torna-ho a triturar.
6. Aboca el caramel a la base del motlle que utilitzaràs. Banya el motlle amb el caramel.
7. Aboca la mescla al motlle amb caramel i posa-la al forn, al bany maria, uns 40-45 minuts, a 180 °C. Punxa el púding amb un escuradents o ganivet: si surt net, està fet. Altrament, deixa’l uns minuts més.
8. Desemmotlla’l quan ja sigui ben fred.
Altres recomanacions
Coneix la nostra exquisida varietat de fogasses de pa i una proposta de consum per a cadascuna d'elles.
Tasta la Piadina, el pa d'estil italià molt versàtil a l’hora de preparar-lo.
Has consultat les nostres idees per a un esmorzar perfecte? Descobreix quin esmorzar és el més indicat per a tu.