Mercadona se suma a la 5a Setmana contra el malbaratament, una iniciativa que coordina AECOC i que ja ha comptat amb la nostra participació en les edicions anteriors. Enguany es presenta amb el lema "Junts alimentem solucions".
L'alimentació no té desaprofitament! Amb aquesta idea, et suggerim una recepta de canelons d'aprofitament i t'oferim uns consells útils per aprofitar millor els aliments i evitar el malbaratament de menjar.
Consells per comprar i conservar a casa
- Inverteix temps a planejar la llista d’anar a comprar. Amb això, estalviaràs temps i diners, i evitaràs el malbaratament.
- Planeja el menú setmanal. Tria el que menjaràs cada dia. D'aquesta manera, garanteixes que només compres el que et cal i que res no se’t farà malbé a la nevera.
- Crea l'hàbit d'anar revisant la nevera o el rebost. Apunta el que realment cal comprar a mesura que es vagi gastant.
- Organitza el rebost periòdicament. Ho pots fer per grups de productes, posant davant els que tenen una data de caducitat més propera per veure’ls millor.
- Conserva els aliments correctament, de manera que no es facin malbé per estar a temperatura ambient o per no guardar-los als recipients adequats.
- Al congelador, identifica amb etiquetes el nom del producte que hi estàs guardant i la data en què el congeles.
Consells per aprofitar millor els aliments
Per aprofitar les carns i els rostits
- Sempre que preparis ales de pollastre, compra-les senceres i guarda’n les puntes per donar gust i textura als brous d'au. Pots fer el mateix amb els ossos de qualsevol pollastre rostit o un altre tipus d'au: guarda’ls i utilitza’ls per preparar brous substanciosos.
- Congela les restes de nervis, pells i greixos de les carns que cuinis. Els brous a foc lent t'ho agrairan.
- La carn sobrant de rostits, guisats i escudelles es pot reutilitzar de formes infinites. Pots preparar unes croquetes amb beixamel amb qualsevol cosa: de pollastre amb les sobres d’un rostit, amb les restes de carn i alguna verdura del bullit, amb les restes d'un lluç al forn, d'uns calamars... Fins i tot, pots preparar croquetes amb les sobres d'un risotto com fan els italians.
- Qualsevol carn sobrant també et pot servir per preparar unes tortilles mexicanes afegint-hi alvocat, ceba crua i una salsa picant.
Per aprofitar els llegums
- Els llegums se solen espessir massa passats uns dies. Es poden preparar purés finíssims amb els seus guisats.
- Els cigrons que sobren de l’escudella són ideals per condimentar-los i preparar un bon hummus.
Per aprofitar el peix
- Quan vagis a la peixateria, demana que et reservin el cap i les espines dels peixos. Si els cous juntament amb restes de verdures, obtindràs uns brous boníssims.
- De les espines dels peixos blancs (lluç, orada, llobarro), treu-ne la carn adherida amb una cullera. N’obtindràs trossets per acompanyar les sopes de peix o per fer unes croquetes de peix. Segueix el mateix truc de les espines amb el salmó o la tonyina: et servirà per preparar un tàrtar. Les espines dels seitons es poden passar per farina i fregir per menjar com si fossin pipes.
- Les sobres de qualsevol peix barrejades amb patata cuita es poden emprar per fer bunyols, si les arrebosses, o per preparar amanides si les barreges amb maionesa.
- Si et sobra pell de lluç, bacallà o salmó, atreveix-te a fregir-la per preparar uns llardons.
- Del pop, en pots aprofitar fins el cap: en amanides fresques amb hortalisses o per acompanyar un arròs.
- Si et sobra algun fregit o arrebossat, acompanya’l amb arròs llarg, verdures saltades i alguna salsa.
Per aprofitar les verdures
- La part verda dels porros és perfecta per fer brous i rostits, o fins i tot per saltar-la.
- Quan escalivis verdures, sempre les pots tornar a servir fredes amb un rajolí d'oli. També pots preparar una truita o cremes si hi afegeixes una mica de brou, nata o llet.
Per aprofitar la brioixeria i el pa
- Pots barrejar les restes de brioixeria dures amb llet i ous per preparar bescuits i pastissos.
- Aprofita el pa dur: ratlla’l i arrebossa el que vulguis. Suca’l en llet per donar textura a qualsevol farciment per a carns o peixos. També pots elaborar sopes de peix si l’untes amb all i el suques en brou calent, o sopes d'all meravelloses.
Per aprofitar els lactis
- Amb les sobres del formatge dur que ha quedat oblidat a la nevera, pots preparar cremes de formatge per acompanyar verdures o una bona salsa per a la pasta.
Recepta de canelons d'aprofitament
Ingredients per a 2 persones
- 8 tubs precuits per a canelons
- 300 g de sobres d'un guisat de galtes de porc
- 1 L de llet
- 70 g de farina
- 70 g de mantega
- 80 g de grana padano ratllat
- Ametlla torrada 0 % sal
- 1 culleradeta de nou moscada
- 1 culleradeta de pebre blanc
- Sal
Pas a pas
Farciment
1. Treu de la nevera el guisat de galtes de porc que et va sobrar el dia anterior. Si veus que la carn està massa compacta, escalfa-la per manipular-la a posteriori.
2. Aparta les galtes de la salsa i les verdures. Esmicola la carn de les galtes.
3. Tritura la salsa i les verdures del guisat, i barreja-ho amb una part de la salsa que hauràs apartat evitant que quedi líquid: la salsa ha d’amarar la carn perquè quedi sucosa. Reserva-ho.
Beixamel
1. Fon la mantega en una olla a foc suau. Afegeix-hi la farina en tandes i cuina sense deixar de remenar.
2. Quan s’enrosseixi la farina, afegeix-hi la llet prèviament escalfada en petites tandes, remenant enèrgicament amb una batedora de varetes i evitant que quedin grumolls, sempre a foc suau.
3. Fes-ho bullir uns 10 minuts. Afegeix-hi la nou moscada i el pebre blanc, i sala-ho.
4. Si queden grumolls, ho pots solucionar amb una batedora o colant la beixamel.
Presentació
1. Prepara els tubs de pasta i farceix-los amb la carn. Ho pots fer amb una mànega de pastisseria o amb una cullereta.
2. Preparar una plata de forn amb la base untada amb una mica més de mantega i unes cullerades soperes de beixamel.
3. Posa els canelons a la plata i cobreix-los amb beixamel abundant.
4. Empolsa-hi el grana padano ratllat i l'ametlla picada molt fina. Posa-ho al forn preescalfat a 180 ºC durant 40 minuts. La beixamel ha de ser lleugera perquè la pasta del caneló quedi ben cuita en aquest temps.
5. Quan la pasta estigui cuita, gratina el conjunt fins que el formatge i l'ametlla s’enrosseixin.
6. Serveix 3 o 4 canelons per persona i remata’ls per sobre amb la salsa sobrant del guisat que has reservat prèviament.
Altres recomanacions
Fas servir les nostres bosses de congelació? Són hermètiques i resistents. Serveixen per congelar aliments, conservar-los a la nevera, emportar-te’ls a la feina o a l’escola, etc.
Si necessites idees per als teus dinars o sopars, visita la nostra secció de receptes.