Has sentit a parlar de la tahina? És una gran desconeguda al nostre país que, a poc a poc, es va fent lloc, sobretot entre el públic a qui li agrada cuidar-se.
És per això que volem que descobreixis aquesta pasta de llavors de sèsam, procedent de l'Orient Mitjà, i suggerir-te unes quantes idees per consumir-la. T’encantarà!
Característiques i propietats de la tahina
- La tahina és una pasta elaborada al 100 % amb llavors de sèsam.
- La seva característica principal és que és totalment natural.
- Només conté un ingredient, de manera que no té cap additiu.
- No té lactosa ni gluten, i és apta per a dietes veganes.
- És un producte saludable, amb una gran aportació de greixos insaturats i fibra.
Com es prepara i com es consumeix
És ideal per a preparar torrades, acompanyar fruita o amanides, dipejar amb pa de pita o com a ingredient per elaborar receptes diferents, com ara hummus o babaganuix. Te les expliquem tot seguit:
Babaganuix
- Parteix una albergínia per la meitat i sala-la.
- Afegeix-hi una mica d'oli perquè no s'enganxi i escaliva-la durant 40 minuts al forn, a 200 ºC.
- Tempera l’albergínia i buida-la amb una cullera. Pica-la amb l’ajuda d'una forquilla, fins que aconsegueixis un puré amb algun trosset d'albergínia.
- Afegeix-hi 1 culleradeta de comí, 1 cullerada de iogurt grec, sal i pebre negre. Remena-ho.
- Continua afegint-hi el suc de ½ llimona i 1 cullerada de tahina. Barreja-ho fins que obtinguis la textura que t’agradi.
- Emplata-ho i aplana-ho. Decora-ho amb una mica de julivert picat, pebre vermell dolç i un rajolí d'oli.
Bròcoli saltat amb ametlles laminades i salsa de tahina
- Talla 200 g de bròquil en arbrets. En una paella amb una mica d'oli, salta-hi el bròcoli uns minuts en tandes petites, sense amuntegar-lo.
- Afegeix-hi 30 g d'ametlles laminades. Quan les ametlles s’enrosseixin lleugerament i el bròcoli estigui al dente, empolsa-hi 1 cullerada de comí i emplata-ho.
- En una batedora o un mixer, incorpora-hi 4 cullerades generoses de tahina, 2 grans d'all, 75 ml de suc de llimona i 1 culleradeta rasa de sal.
- Decora el plat de bròcoli amanint-lo amb la salsa de tahina.
Llesca de plàtan, nabius i tahina
- Unta una llesca de pa amb tahina, posa-hi el plàtan tallat a rodanxes i mitja dotzena de nabius, i empolsa-hi llavors de sèsam torrat.
- Per torrar el sèsam, posa’l en una paella sense oli a foc fort uns 5 minuts, fins que s’enrosseixi.
Galetes de tahina, dàtils i civada
- En un mixer o batedora, tritura-hi 200 g de tahina juntament amb 170 g de dàtils trossejats. Barreja-ho bé amb 200 g de civada molta, fins que aconsegueixis una massa homogènia. Pot quedar algun trosset de dàtil.
- Fes unes 5 o 6 galetes amb la massa, afegeix-hi llavors de sèsam al gust i posa-les sobre un paper de forn untat lleugerament amb oli d'oliva.
- Posa les galetes al forn 15 minuts, a 180 ºC. Deixa que es refredin i ja les pots assaborir!
Altres recomanacions
Si busques altres cremes d'untar, saludables i amb infinitat d'opcions, també et pot interessar la nostra crema de cacauet.